Ski centar Tornik - Zimski sadržaji

Zimski sadržaji

Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara. Na ovom skijalištu ima pet staze (Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac i Stankova ravan ) ukupne dužine oko 10 kilometara.

Kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Ski centar Tornik opremljen je sa najmodernijom šestosednom žičarom, sa 107 sedišta, brzine pet metara u sekundi i duga je 1.850 metara. Polazna stanica je na nadmorskoj visini od 1.110 m i penje se na 1490 m (najviši vrh Tornika 1.496 m). Kapacitet šestosedne žičare je oko 3.000 skijaša na sat, a na Torniku postoje još dva ski lifta tipa sidro, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Za najmlađe i početnike instalirana je i pokretna traka dužine 150 metara.

Svih pet staza pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova i produžena mu je zimska sezona na oko 100 dana.
Ski centar Tornik je atraktivan kako zimi tako i leti. Šestosedna žičara se tokom letnjih meseci koristi za panoramsku vožnju, a u ovom centru postoji i nova vrsta instalacije tzv. „tjubing“, koja kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom.

Od letnjih sadržaja tu su još i bob na šinama, avantura park, teren za mini golf, multifunkcionalni sportski tereni i zip line.
U toku letnjih meseci na Torniku je moguće uživati i u adrenalinskim sadržajima. Za planinski biciklizam uređene su staze: Ribnica, Beli kamen, Previja i Vidikovac, dok je za rekreativce uređena staza Marići.

Pored ovih staza, posetioce očekuje i nova downhill staza, kao i staza za mountain cart. Bicikli i kartovi se mogu iznajmiti na ski centru „Tornik“.

Karakteristike ski centra:

- Nadmorska visina centra – 1.100 m

- Najviši vrh – 1.496 m

- Ukupna dužina staza – 10 km

- Broj ski lifotva i žičara – 3

- Broj lakih staza (plava) – 3

- Broj srednjih staza (crvena) – 3

- Broj teških staza (crna) – 1

- Maksimalna visinska razlika – 373 m

- Najduža staza – 2.550 m


Telefoni JP Skijališta Srbije: +381 31 315 0004, +381 31 315 0005

Ski centar Tornik - Zimski sadržaji X