Likovna kolonija Trnava

Likovna kolonija „Trnava” (Likovna kolonija „Trnava-Vladimir Mitrović“) je tradicionalna kulturna manifestacija koja se više od dve decenije održava u avgustu mesecu u mestu Trnava, 27 kilomera udaljeno od centra Zlatibora. Kolonija je osnovana 1998. godine u slikarskoj radionici, sada pokojnog naivnog srpskog slikara i vajara Vladimira Mitrovića.


Kolonija se održava u domaćinstvu i ateljeu samoukog, umetnika Vladimira Mitrovića i okuplja umetnike širom zemlje. Kao reginalna manifestacija u turističkoj ponudi Zlatibora kolonija je formirana sa ciljem da i likovno stvaralaštvo, pored brojnih drugih sadržaja nađe punu vrednost kao deo antropogenog nasleđa Srbije. Time je likovna kolonija u Trnavi, kao i većina sličnih likovnih manifestacija, sadržajno postala povezana sa pejzažima i drugim prirodnim lepotama Zlatiborskog kraja, koji je oduvek bio inspiracija brojnih likovnih umetnika.


Kolonija koja obuhvata trenutna dostignuća slikarstva i vajarstva (u godini njenog održavanja), ona svoje aktivnosti zasniva na stvaranju novih umetničkih dela sa motivima iz okruženja, susretima likovnidž umetnika, susretima umetnika sa istoričarima umetnosti, likovnim kritičarima i drugim poklonicima likovne umetnost.
Organizator kolonije su porodica Mitrović, Sportski centar Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Opština Čajetina.


Likovna kolonija Trnava X