Multimedijalna fontana

Najnovija turistička atrakcija na Zlatiboru je multimedijalna fontana otvorena 30. juna na Dan opštine Čajetine. Posle rekonstrukcije Kraljevog trga i obnovljenog izgleda samog jezera koje je napunjeno čistom izvorskom vodom, ovaj najpoznatiji simbol zlatne planine krasi i novi multifunkcionalni park.

Ovaj zahtevan projekat osmišljen je pre dve godine, a glavni sadržaj parka je Fontana koja se sastoji iz više segmenata.

''Air flow'' čine dve velike fontane koje, pored toga što imaju dekorativnu funkciju, takođe prečišćavaju vodu, i to tako što se voda meša s vazduhom. Poseban segment su dva džeta (sudaraju se mlaznice) sa imenima Tara i Zlatibor (mesto gde se voda igra, pleše).

Glavna fontana je multimedijalna, jer omogućava razne medijalne sadržaje preko lasera i video projektora. Na vodenom bimu, dugačkom 30 a visokom 10 metara, može uživo da se emituje video projekcija, kao i ona unapred pripremljena. Tu su 23 mlaznice vode, od kojih 12 ide ravno u visinu do 18 metara, a 11 su plešuće. Svaka mlaznica je nezavisna i opremljena je sa odgovarajucom opremom za programirani rad u sistemu i zeljenom programu. Sve mlaznice su opremljene odgovarajucim podvodnim RGBW reflektorima sa DMX kontrolom za rad fontane u nocnom rezimu.

Oprema video i laserske tehnologije sadrži video projektor za video projekcije na vodenom ekranu i 3 lasera. Video projektor i jedan laser smešteni su u posebnoj tehničkoj prostoriji iz koje se šalje slika i programirani laserski snop na vodeni ekran u jezeru i omogucuju prikazivanje video projekcije i scenske efekte ogromnih mogucnosti sinhronizovanih sa vodenim i svetlodnim efektima ili odvojeno. Ugrađena su još dva lasera na stubovima izvan prostorije u kome su smesteni Video projektor i laseri i ova tehnologija omogucuje zeljene scenske efekte na vodenom ekranu ili na veštačkoj magli iznad jezera i trgu koja je formirana pomocu opreme koja se postavlja oko jezera.

Na dnu jezera nalazi se zvezdano nebo sa 200 svetlosnih tačaka.

Oko jezera su motivi ''Staza ljubavi'', ''Dečja staza''- „Staze zabave“ (sa dečjim motivima)

Na Kraljevom trgu se nalaze svetlosni gobovi sa motivima Zlatibora, kao i motivima određenih manifestacija, praznika, dečjim i drugim.

Velika je prednost što Zlatibor poseduje pre svega jedinstvenu prirodu. Ona u sklopu sa svetlosnim efektima formira ambijent koji stvara emocije, gde pored toga posetioci doživljavaju dinamički spektakl u samom jezeru sa čistom izvorskom vodom.


Multimedijalna fontana X