Parking na Zlatiboru

Turistički centar Zlatibor raspolaže javnim parking prostorima koja se nalaze na nekoliko lokacija u turističkom naselju. Pored javnih parking prostora, na Zlatiboru postoje još dva parkinga gde se naplata vrši na naplatnim rampama.

Plaćanje javnog parkinga vrši se kupovinom parking karte ili slanjem SMS poruke na posebne m-parking brojeve. Obuhvat naplate parkiranja podeljen je u tri zone: plava, crvena i ekstra zona. Parkiranje u plavoj, crvenoj i ekstra zoni nije vremenski ograničeno i naplaćuje se svakog dana od 7 do 21 čas. 

Plaćanje putem SMS poruke:

Plava zona – SMS na broj 8532 - cena 40 dinara/sat

Crvena zona – SMS na broj 8531 – cena 50 dinara/sat

Dnevna karta u plavoj i crvenoj zoni – SMS na broj 8533 – cena 500 dinara (važi od trenutka kupovine do kraja tekućeg dana)

Ekstra zona – SMS na broj 8534 – cena 100 dinara/sat

SMS poruka treba da sadrži samo registarsku oznaku identičnu onoj na vozilu, bez razmaka i specijalnih znakova (primer: UE321LA)

Ukoliko korišćenje parkinga u zoniranom području nije regulisano (korsnik nema parking kartu ili je isteklo vreme parkiranja) korisniku se izdaje elektronski nalog za plaćanje, eDPK u iznosu od 1.900 dinara, koji važi od momenta izdavanja do kraja tog dana u kome se vrši naplata parkiranja. eDPK se plaća naknadno po izdatom elektronskom nalogu za uslugu parkiranja vozila u dnevnom trajanju. Ukoliko korisnik iznos uplati u roku od osam dana, obračunava se polovina iznosa.

Parking karte se mogu kupiti na kioscima i ostalim prodajnim mestima na kojima je istaknuto obaveštenje o njihovoj prodaji.

Postoji mogućnost kupovine mesečne karte koja važi samo za jednu registarsku oznaku, samo za meštane Opštine Čajetina i firme koje posluju na teritoriji opštine. Cena mesečne karte u plavoj zoni iznosi 1.300 dinara, u crvenoj zoni 1.600 dinara, a u ekstra zoni 3.200 dinara. 

Na Zlatiboru postoji šest javnih parkirališta:

Parkirališta u plavoj zoni:

- ulica Miladina Pećinara (drugi parking po redu iznad pijace)

- parking iza Dino parka (ulica Alekse Popovića)

- parkiralište Obudoevica (ulica od kružnog toka kod hotela "Tornik" do kružnog toka kod početne stanice "Gold gondole")

Parkirališta u crvenoj zoni: 

- ulica Miladina Pećinara (prvi parking po redu iznad pijace)

- parking kod restorana "Zlatni bor"

- parking ispod hotela "Palisad" i ispred glavnog ulaza hotela "Palisad" 

- parking ski centra Tornik - Ribnica 

Parkirališta u ekstra zoni:

- između zgrade Pošte i Ambulante, kod Stanice policije

- početna stanica „Gold gondole“

- parkiralište Tržni centar (u ulici Vidoja Šukilovića) 

Parking se naplaćuje svakog dana od 07.00h do 21.00h

Kontrolom i naplatom parkiranja na javnim parking površinama upravlja Javno komunalno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina.

Pored javnih parking prostora, na Zlatiboru postoje još dva parkinga:

- parking između teniskih terena i jezera (kod restorana Jezero) – cena je 100 dinara/sat

- parking u ulici Sportova (između hotela "Olimp" i Turističko-rekreativnog kompleksa Zlatibor) – cena je 100 dinara/sat

Na oba parkinga naplata se vrši na naplatnoj rampi.

Parking na Zlatiboru X