Petrovdanski dani

Datum održavanja: 12. jul
Mesto održavanja: Sirogojno

U Sirogojnu 12. jula, na Petrovdan, održava se tradicionalna manifestacija „Petrovdanski dani“. Program počinje jutarnjom liturgijom u crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla. Crkva je izgrađena 1764. godine, a ktitor crkve je Georgije Smiljanić. Najveću vrednost hrama predstavlja ikonostas koji spada u prve radove našeg najvećeg zografa Simeuna Lazovića.
Nakon liturgije obilaze se stalne postavke u Muzeju na otvorenom „Staro selo” Sirogojno gde se za potrebe ove manifestacije “oživljavanju” muzejske postavke i rekonstrukcija narodnih običaja. Naime, muzej “Staro selo” prikazuje stan i stambenu kulturu zlatiborskog kraja iz XIX i XX veka. Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, i one sačinjavaju stalnu muzejsku postavku formiranu u dve zlatiborske okućnice. Drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im je namena promenjena, adaptirane su i prilagođene turističkim potrebama. To su dvorana, prodavnica suvenira, krčma, apartmanske zgrade. U okviru Muzeja se nalaze i radionice starih zanata, koji se ovde neguju i oživljavaju.
Celodnevni program upotpunjen je nastupom dečijeg kulturno umetničkog društava iz Sirogojna, pevačkih grupa, trubačkog orkestra, guslača, a uveče koncertom nekog od naših poznatih estradnih umetnika. Sav kulturno-umetnički program se organizuje ispred crkve Svetih Apostola Petra i Pavla.
Manifestaciju organizuju turističko udruženje i Mesna zajednica Sirogojno, a pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina.
Reservation
Petrovdanski dani X