Međunarodni festival sportskog filma

Vreme odravanja: kraj avgusta
Mesto održavanja: Kulturni centar Zlatibor

Međunarodni festival sportskog filma osnovali su 2011. godine Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i „Maja Film“, čiji je izvršni organizator Udruženje Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor. Cilj Festivala je promocija sporta kroz kulturu i film kao sedmu umetnost, i upravo zbog toga je 2017. godine primljen za člana FICTS (Federation Internationale Cinema Television Sportifs) iz Milana (Italija). FICTS je organizacija osnovana 1983. godine, koju je priznao Međunarodni Olimpijski komitet i kojom predsedava prof. dr Franko Askani ( član Komisije za kulturu i nasleđe MOK-a). Kroz slogan „FICTS je kultura kroz sport“ svi članovi su dužni da promovišu društvenu i kulturnu vrednost Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, spajajući sport sa kulturom, sa ciljem širenja filozofije življenja zasnovane na vrednostima tolerancije, etike, poštovanja, samodiscipline, prijateljstva, solidarnosti, mira i ferpleja. Svake godine filmovi koji su pobednici na Festivalu na Zlatiboru, prikazuju se na završnom festivalu „Sport movies & TV International FICTS Fest“  u Milanu, koji se organizuje u novembru mesecu .

Festival je zamišljen  kao svojevrstan spoj umetnosti, sporta i stvaralaca iz te dve oblasti, on okuplja  filmske stvaraoce ali i ugledne sportiste iz zemlje i inostranstva i takmičarskog je karaktera u kategorijama dokumentarnih i igranih filmova iz celog sveta sa temom sporta. 

Pored filmskih nagrada autorima filmova, organizatori festivala svake godine dodeljuju Priznanja za životno delo uspešnim sportistima i specijalnu Povelju heroina sporta i života „Nataša Kovačević“, koja se dodeljuje parasportistima za ostvarene rezultate u parasportovima. Neki od dobitnika nagrada iz prethodnih godina su: Dragan DŽajić, Janica Kostelić, Dino Rađa, Razija Mujanović, Željko Obradović, Svetlana Ceca Kitić, Ivan Golac, Ivan Gudelj, Dragoslav Šekularac, Dragan Kićanović, Veselin Jevrosimović, Vesna Čitaković, Dušan Duda Ivković, Dobrivoje Tanasijević Den Tana, Bogdan Tanjević, Borislav Bora Stanković, Vera Nikolić, Vladimir Cvetković, prof. dr Ilija Jorga, Mima Jaušovec, Dražen Dalipagić, Zdravko Šotra, Darko Bajić, Lazar Ristovski, Petar Hadži Božović i mnogi drugi. 

Festival se održava svake godine zadnjeg vikenda u avgustu mesecu u Kulturnom centru na Zlatiboru.

Međunarodni festival sportskog filma X