Letnji ulični erski kabare

Vreme održavanja: početak avgusta 

Mesto održavanja: Čajetina, Kraljev trg, Zlatibor

Letnji ulični erski kabare je manifestacija koju biblioteka „LJubiša R. Đenić“ iz Čajetine organizuje od 2008. godine, kojom oplemenjuje i upotpunjava kulturna zbivanja i turističku ponudu Zlatibora i Čajetine. Manifestacija traje dva dana i održava se početkom avgusta. Prvi dan program manifestacije se održava na platou ispred Biblioteke u Čajetini, a drugo veče kabarea se izvodi na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Tokom obe večeri posetioci mogu uživati u programu pravog kabarea, gde se smenjuju nastupi neizostavnog Bid benda iz Zrenjanina, pozorišne predstave i aforističari, a sve uz neizostavnu notu erskog humora. Svake godine dodeljuju se i nagrade za najbolje aforističare, pobednike Međunarodnog konkursa za najbolji aforizam.
Bilioteka „LJubiša R. Đenić” u saradnji sa Opštinom Čajetina predložila je erski humor za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, od 18. juna 2012. godine, upisan je u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, pod inventarnim brojem 15.
Uz biblioteku „LJubiša R. Đenić“ kao glavnog organizatora, suorganizator ove manifestacije je Turistička organizacija Zlatibor, a generalni pokrovitelj je Opština Čajetina

Letnji ulični erski kabare X