Dani pastrmke

Datum održavanja: početak avgusta
Mesto održavanja: selo LJubiš

LJubiš je jedno od najvećih zlatiborskih sela i nalazi se na 25 kilometara od samog centra Zlatibora. Svake godine , početkom meseca avgusta, u selu LJubiš održava se manifestacija pod nazivom “Dani pastrmke”. Cilj ove manifestacije je promocija najznačajnijeg brenda ovog mesta, a to je ljubiška pastrmka, vrsta kalifornijske pastrmke koja ima prepoznatljiv ukus.

Manifestacija počinje u LJubišu uz tradicionalni zlatiborski doručak, a sve to ispraćeno je kulturno-umetničkim i muzičkim programom. i ova manifestacija je takmičarskog karaktera gde stručni žiri ocenjuje najbolje pripremljenu pastrmku. Na izbor pobednika utiče ukus pastrmke, način pripreme i izgled štanda gde se služi. Nakon što se pastrmka spremi, služi se besplatno svim posetiocima manifestacije.

Organizatori manifestacije su: Mesna zajednica LJubiš i Udruženje proizvođača kalifornijske pastrmke - „LJubiška pastrmka“, a pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina, TO „Zlatibor“, „Eko agrar“-a i Sportskog centra Čajetina.Dani pastrmke X