Bez izvora nema vode

Sabor “Bez izvora nema vode” se tradicionalno održava u zlatiborskom selu Rožanstvu (15ak kilometara od Zlatibora) svake godine 19. avgusta na Preobraženje. Ovaj Sabor je takmičarskog karaktera i na njemu se neguje i izvodi samo izvorno narodno pevanje (pevanje “iz vika”) i to u kategorijama muške, ženske, mešovite pevačke grupe i pevanje u parovima.
Ova vrsta pevanja, pevanje iz „vika”, je karakteristična za Zlatiborski okrug i nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Tekstovi pesama zebeleženi u ovom kraju klasifikuju se u pesme uz ženske i muške poslove, svadbarske i svatovske, pesme o zavičaju, slavske i ljubavne. Pesme su se pevale u gotovo svim prilikama, na veseljima, mobama, prelima, bez ikakvog posebnog povoda pri slučajnom susretu. U našim krajevima ove pesme se i dalje izvode i neguju na svečanostima, veseljima, tokom kosidba, pečenja rakije i drugim poslovima.
Za posetioce je organizovan i bogat dodatni kulturno umetnički saržaj, gde pored pevača izvornog narodnog pevanja nastupaju i kulturno umetnička društva, frulaši i zdravičari. Svake godine na taj dan se obeležava dan sela i dodeljuju se nagrade za najboljeg izdavaoca ležaja na selu i nagrada za najuređenije seosko dvorište.
Organizator manifestacije je Društvo za kulturu, turizam i sport “Zmajevac”, pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor.

Reservation
Bez izvora nema vode X