Biciklističke staze

Zbog blagih uspona i padova terena, vožnja bicikla na Zlatiboru predstavlja pravo uživanje za ljubitelje ovog sporta. Rekreativcima, ali i iskusnijim biciklistima na raspolaganju su staze različite dužine i težine koje su trasirane po brdovitim i šumovitim predelima Zlatibora. Sve staze su vidno obeležene propisnom signalizacijom i prolaze preko najlepših predela planine. Na ski-centru Tornik uređene su četiri biciklističke staze koje nude turistima neponovljiv i jedinstven užitak. Na svim raskrsnicama nalaze se "QR" kodovi pomoću kojih se učitava direktna lokacija bicikliste na "Google" mapi.

U turističkom centru se mogu iznajmiti bicikli na nekoliko lokacija. Iznajmljivanje se vrši na vremenskom prinicipu od 30 minuta pa do celodnevnog zakupa. Mogu se iznajmiti različite vrste i veličine bicikala pri čemu je najpogodniji mountain bike.

Iznajmljivanje bicikala u centru Zlatibora: Ski-bajk servis "Gašo"

+381 (0)64 16 14 410

Iznajmljivanje bicikala za mountain bike na ski centru Tornik:

+381 (0)31 315 0002


STAZA "ZLATIBOR - TARA"

 

Putanja: Zlatibor – Česma Oko –Veliki Breg –Savino brdo – Šargan – Miloševac – Mitrovac

Dužina: 47km
Najniža visina:
911 mnv
Najviša visina:
1427 mnv
Visinska razlika:
516 m
Ukupan uspon:
2621 m
Ukupan spust:
2500 m
Apsolutni uspon:
121 m 

Opis rute: Ako želite da na najbolji način stignete sa Zlatibora na Taru , i obrnuto , izaberite ovu rutu. Putanja duga 47 km pravi greben , uz blage uspone i spustove. Visinska razlika između najviše i najniže tačke je 516 m , a u oba smera ukupan uspon je sličan. Svakako , potrebna vam je dobra fizička kondicija , premda nema nikakvih tehnički zahtevnih deonica. Podlogu čine , skoro u potpunosti zemljani i makadamski putevi . Ruta je regionalnog karaktera , i osim što povezuje Zlatibor i Taru , ima dobre putne veze sa Mokrom Gorom , Bosnom i Hercegovinom , Kremnima , Užicem , Kosjerićem , Bajinom Baštom i drugim mestima.


STAZA "ZLATIBOR - RIBNICA" 


Putanja: Zlatibor (Obudovica) –Tusto brdo- Kobilja glava – Separacija – Beli kamen – Ribnica ( Marića polje)

Dužina: 8.5 km
Najniža visina: 906 mnv
Najviša visina: 1060 mnv
Visinska razlika: 154 m
Ukupan uspon: 488 m
Ukupan spust: 413 m
Apsolutni uspon: 75 m

Opis rute: Ruta je planirana da vodi sa Zlatibora na Javor , ali pripremljena je deonica od 8.5 km, koja spaja Zlatibor i Ribnicu . Od Tustog brda na Zlatiboru , putanja prati uzvodno tok Crnog Rzava do skijališta u Ribnici. Put je lagan , tako da vam nije potrebna posebna kondicija. Podloga su uglavnom zemljani i makadamski putevi , ali ima i asfalta.


STAZA "MALI SEMEGNJEVSKI KRUG" 


Putanja: Zlatibor-Česma Oko – Veliki Breg – Viogorić-Semegnjevo – Železnička stanica –Selište- Zlatibor

Dužina: 32 km
Najniža visina: 777 mnv
Najviša visina: 1061 mnv
Visinska razlika: 284 m
Ukupan uspon: 1431 m
Ukupan spust: 1431 m
Apsolutni uspon: 0 m

Opis rute: Mali semegnjevski put je rekreativna biciklistička kružna ruta za svakoga. Ona će vas provesti jednim od najlepših predela na Zlatiboru – semegnjevskom visoravni. Ukupna dužina rute je 32 km, a od toga se 17.5 km vozi blago zatalasanim livadskim i šumskim putevima sve do sela Semegnjeva. Povratak na Zlatibor dug je 14 km, asfaltnim putem. Visinska razlika između najviše i najniže tačke na putu je 284m, a ukupan uspon na celoj dužini je oko 1431m . Ruta se može voziti i u obrnutom smeru, ali tada je nešto zahtevnija zboj jačih uspona (železnička stanica – Semegnjevo). Za vožnju ovom putanjom treba vam oko 6 do 8 časova opuštene i lagane vožnje, uz stalno zastajkivanje i uživanje u prirodi. Ako vam je do trčanja , ceo krug možete izvoziti i za sat-dva. Preporučujemo ipak, opušteniju varijantu. U osnovnom smeru, dovoljna je prosečna kondicija, dok je za obrnuti smer potrebna bolja fizička pripremljenost. Nema tehnički zahtevnih deonica. Pola podloge čini zemljeni i makadamski put, a pola asfalt.


STAZA "TUSTO BRDO"


Putanja: Zlatibor – Tusto brdo – Selišta - Zlatibor

Dužina:10.8 km
Najniža visina: 851 mnv
Najviša visina: 1080 mnv
Visinska razlika: 229
Ukupan uspon: 486 m
Ukupan spust: 586 m
Apolutni uspon: 0 m

Opis rute: Tusto brdo je kružna ruta duga samo 11 kilometara,pa je pogodna za kratku popodnevnu vožnju biciklom ili trening. Visinska razlika najviše i najniže tačke je 230 m, a ukupan uspon je 486 m. Krug se moze voziti i u obrnutom smeru koji je nešto teži zbog jačeg uspona iz Selišta na Tusto brdo. Podloga je 50% zemljani put, 50% asfalt. Dovoljna je prosečna kondicija.


STAZA "RIBNICA"


Putanja: Bandera – ski staza - Skijalište
Dužina: 4.6 km
Najniža visina: 1105 mnv
Najviša visina: 1484 mnv
Visinska razlika: 379 m
Ukupan uspon: 170 m
Ukupan spust: 539 m
Apolutni uspon: -369 m

Opis rute: Na ovoj ruti dugoj 4.6 km možete naslutiti zabavu downhill biciklizma, jer prolazi jednom od skijaških staza na Torniku. Ipak radi se o bližoj varijanti, pa nije potrebna vrhunska tehnika vožnje bicikla, a ni natprosečna kondicija. Podloga su zemljani putevi, a na nekim deonicama podloga je sitan šljunak, pa treba biti pažljiviji. Može se voziti u suprotnom smeru, ali samo ako ste odlično fizički pripremljeni. Na početak rute može se doći žičarom.


STAZA "BELI KAMEN"

 

Putanja: Bandera – Đurovića groblje – most Ribnica – Beli kamen – Skijalište

Dužina: 10,7km
Najniža visina: 1006 mnv
Najviša visina: 1484 mnv
Visinska razlika: 478 m
Ukupan uspon: 420 m
Ukupan spust: 789 m
Apsolutni uspon: -369 m

Opis rute: Sjajan spust koji vas neće ostaviti ravnodušnim, počinje na vrhu Tornika i završava se u Ribnici. Nakon toga se okolnim putem odlazi na skijalište. Celom dužinom rute od 10.7 km, podloga je asfalt. Dovoljna je normalna kondicija, ali ako odlučite da vozite u obrnutom smeru, očekujte da pod samim vrhom gurate bicikl zbog velikog nagiba. Na početak rute može se doći i žičarom.


STAZA "PREVIJA"


Putanja: Bandera – Previja – Ribnica – Skijalište

Dužina: 6,4 km
Najniža visina: 1016 mnv
Najviša visina: 1484 mnv
Visinska razlika: 468 m
Ukupan uspon: 263 m
Ukupan spust: 632 m
Apsolutni uspon: -369 m

Opis rute: Ovo je ruta za one koji vole da uživaju u prirodi. Spušta se sa vrha Tornika, preko Previje prateći šumske i makadamske puteve u prelepom okruženju do Ribnice, a zatim prečicom – livadskim putem, završava se na skijalištu. Nemojte se prevariti da zbog odličnog spusta promašite vidikovce. Podloga su većim delom zemljani i makadamski putevi i ponešto asfalta. Dovoljna je normalna fizička pripremljenost. Za obrnuti smer potrebna je bolja kondicija. Na početak rute može se doći i žičarom.


Biciklističke staze X