Selo Stublo - čuvar duhovne kulture

Zlatiborsko selo Stublo nalazi se na oko 20 kilometra od turističkog centra Zlatibora, a prostire se između najvišeg vrha ove planine Tornika i kanjona reke Uvac. Ime je dobilo po brojnim izvorima vode – stublinama koje su stanovnike ovog sela snadbevale pijaćom vodom. Selo je očuvalo svoju iskonsku lepotu, a zahvaljujući svojim geografskim karakteristikama idealno je za planinarenje, pravi izazov za avanturiste i ljubitelje prirode.

U selu se nalaze i jedina dva manastira na Zlatiboru u dolini reke Uvac. To su Manastir Uvac, u istoimenom zaseoku, i manastir Dubrava.

Manastir Uvac je posvećen Rođenju Presvete Bogorodice i još uvek se ne zna ko je i kada manastir podigao, koliko je puta rušen i obnavljan. Sa sigurnošću se samo može reći da je ovaj manastir predstavljao duhovni centar ovog kraja tokom srednjeg veka. Ruševine manastira su pronađene 1994. godine kada je i počela njegova obnova, a stavljen je i pod zaštitu države kao spomenik kulture.

Manastir Dubrava se nalazi pet kilometara uzvodno od Manastira Uvac i posvećen je Svetom Vasiliju Ostroškom. Nalazi se na jednom od meandara reke Uvac, na uzvišenju koje je sa tri strane okruženo kanjonom reke i sa koga se pruža predivan pogled na netaknutu prirodu i sami tok reke. Istorijat manastira je manje poznat jer ne postoje pouzdani pisani podaci ni o vremenu nastanka manastira, kao ni o tome ko ga je sagradio. Sa sigurnošću se samo može reći da je izgrađen u srednjem veku. Radovi na obnovi manastira počeli su 2004. godine.

Reservation
Selo Stublo - čuvar duhovne kulture X