Selo bregovito – selo Mušvete

Mušvete su pitomo zlatiborsko selo udaljeno oko 15 kilometara od turističkog centra Zlatibor. Kroz selo protiče reka Grabovica, a iznad sela se nadvija vrh Gradina (1176 metara) sa koga se pruža predivan pogled i koji je pre par godina uređen kao vidikovac do koga vode obeležene staze.

U prošlosti su se na potocima ovog sela nalazilo sedam vodenica. Na mestu nekadašnje Božovića vodenice nalazi se istoimeno kupalište koje tokom letnjih meseci je pravi raj na zemlji. Okruženo borovom šumom, uređeno jezerce sa kafićem privlači veliki broj ne samo meštana već i turista koji žele da se sklone sa velikih vrućina i uživaju u prelepoj prirodi i čistom vazduhu.

U selu se nalazi Virića vodenica koja je još uvek u funkciji, ali koja je i uređeno turističko domaćinstvo sa domaćim životinjama i koja nudi pravo uživanje u seoskoj idili.

U Mušvetama postoji i prušutana Aćim koja proizvodi dalmatinski pršut. Originalnu recepturu u selo su doneli jer su shvatili da u Mušvetama imaju idealne uslove za proizvodnju dalmatinskih specijaliteta: pršuta, pančete i kulena. Pored sušare se nalazi uređeni objekat u kom svi posetici Pršutane nakon obilaska sušare mogu sesti i degustirati proizvode i probati domaće vino i lozu.

Reservation
Selo bregovito – selo Mušvete X