Selo Branešci - široko prostranstvo

Branešci su pitomo i pristupačno selo na obroncima Zlatibora, svega 10-ak kilometara udaljeno od turističkog centra. Selo se prostire podno Obadovog brda, gde je 2016. godine izgrađen drveni letnjikovac i uređen vidikovac. Danas je to jedno od omiljenih izletišta brojnih turista koji uživaju u nezaboravnom pogledu na padine sela i ravnicu Braneškog polja.

Visoravan Oko predstavlja najviši vrh sela Branešci. Najraniji počeci turizma vezuju se upravo za lokalitet Oko, gde su između dva rata bili izgrađeni dečije odmaralište i narodno kupatilo (moderan otvoreni bazen sa svlačionicama i uređenom obalom sa ležaljkama za odmor). Danas se na lokalitetu Oko nalazi spomenik i spomen česma izgrađeni 1930. godine u slavu ratnika iz sela Branešci i Semegnjevo palih u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine. Prema predanju voda sa izvora je lekovita za oči, pa je i sam lokalitet tako dobio naziv.

U Branešcima se nalazi kupalište Jokino vrelo, oaza mira i tišine, mesto za sve ljubitelje zlatiborske prirode, sportskog ribolova i ribljih specijaliteta. Kupalište je formirano pregrađivanjem potoka Kremen, koji izvire nedaleko od turističkog kompleksa. U veoma prijatnom etno ambijentu nalaze se jezero za kupanje, jezero namenjeno sportskom ribolovu, restoran tradicionalne kuhinje i nekoliko bungalova za smeštaj turista.

Turisti koji žele svoj odmor da provedu u autentičnom ambijentu zlatiborskog sela smeštaj mogu pronaći i u nekom od seoskih domaćinstava kojih je u Branešcima sve više.
Kako se većina stanovnika Branežaca bavi poljoprivredom, zanimljiv je podatak da je poljoprivredni proizvođač upravo iz ovog sela u Srbiju doneo prvi „mlekomat“ . Aparat koji kupcima daje mogućnost da veoma jednostavno kupe sveže, domaće, punomasno mleko postavljen je u Čajetini.

Preko teritorije sela Branešci prolazi pruga Beograd – Bar, a u centru sela nalazi se istoimena železnička stanica. Deo sela, pod nazivom Braneško polje, u prošlosti je bio industrijski centar opštine Čajetina. O nekada razvijenoj industiji svedoče kompleksi fabrika od kojih neke danas samo delimično posluju.

Reservation
Selo Branešci - široko prostranstvo X