Selo muzeja – Sirogojno

Sirogojno je jedno od najpoznatijih sela zlatiborskog kraja i udaljeno 26 km od turističkog centra. Smatra se da selo nosi ime po jednoj vrsti kruške.

Poznato je po muzeju na otvorenom „Staro selo“ i čuvenim pletiljama. Ovo selo je svojevrsni muzej zlatiborskih običaja, domaće radinosti i prošlosti. Naime tokom 60ih godina prošlog veka veliki broj stanovnika sela krenulo je u grad u potrazi za poslom, pa je Mesna zajednica došla na ideju da iskoristi znanje i veštine u pletenju žena tog kraja kako bi što više stanovnika ostalo na selu. Ideja je urodila plodom, pa su vredne platilje iz Sirogojna (a i okolnih sela) postale poznate širom sveta po izradi unikatnih džempera sa motivima zlatiborskog kraja. U selu je 1979. godine otvoren prvi muzej pod otvorenim nebom “Staro selo” u koji su prevučene kuće sa svih krajeva Zlatibora kako bi se tu čuvale i prezentovale. Muzej prikazuje stan i stambenu kulturu ovog kraja iz druge polovine XIX i prve polovine XX veka. Sastoji se iz dve celine, prva u kojoj su kućice sačuvale svoj prvobitni oblik i namenu, a koje su formirane u dva domaćinstva, dok u drugom delu kućice su zadržale svoj prvobitni oblik, ali namena im je promenjena odnosno adaptirani su za potrebe turista (krčma, prodavnica suvenira, apartmani…).

Svake godine na Petrovdan se u selu organizuje manifestacija “Petrovdanski dani”, a tokom sezone u muzeju se organizuju likovni, muzički, i književni susreti, izložbe, rekonstrukcije narodnih običaja, predavanja i različite letnje škole.

Turisti smeštaj mogu, pored seoskih domaćinstava, iznajmiti u Muzeju Staro selo i odmaralištu “Krčma na bregu”.

Selo muzeja – Sirogojno X