Selo od ukusa – Mačkat

O poreklu imena Mačkat nema tačnih podataka već dve legende. Prva glasi da je ovo mesto bilo naseljeno još u doba Ilira, Kelta i Vlaha i da je dobilo ime po vlaškoj reči „mačikat“ koja označava „veliko“, a druga da su na prostoru gde se danas nalazi crkva, tokom velikog vojnog pohoda poslagani mačevi jedan na drugi – mač na kat pa otuda ime Mačkat.

Mačkat je udaljen 16 km od centra Zlatibora i odavno se u njega svraća zbog dobre hrane u nadaleko čuvenim kafanama. U selu živi oko 800 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom i proizvodnjom suvomesnih proizvoda. Ovde proizvedena pršuta vrhunskog je kvaliteta i postala je simbol zlatiborskog kraja. Mačkat je nadaleko poznat i po jagnjećem pečenju. Svake zime, u februaru u porti crkve Svetog Ilije Proroka se održava “Pršutijada” – Sajam suvomesnatih proizvoda koju poseti desetak hiljada posetilaca.

U selu se nalazi jedna od najstarijih crkava i škola u Zlatiborskom kraju. Crkva posvećena Svetom Iliji Proroku izgrađena je 1859. godine, a oslikane od strane Dimitrija Posnikovića. Od prvobitnog inventara sačuvane su i carske dveri slikara Pavla Čortanovića sa kraja XIX veka.

Najveću paznju prolaznika u selu privlači dvorac Ratka Šopalovića, dobrovoljca u Balkanskim ratovima i velikog borca u I svetskom ratu, koji je posle bitke na Kajmakčalanu i oslepeo. Dvorac je urađen po njegovom sećanju na neku mediteransku građevinu, a uz pomoć kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Reservation
Selo od ukusa – Mačkat X