Ravnica Zlatibora – Kriva Reka

Kriva Reka je pitomo zlatiborsko selo 17 km udaljeno od centra Zlatibora. Živo i bogato, sa oko 1.350 stanovnika, uređenom školom, terenima za fudbal i košarku, prostire se u širokoj travnatoj udolini sa blagim padinama okolnih brda, prekrivenih voćnjacima, prvenstveno šljivicima. U centru sela je čuveni izvor Kotren čija ledena voda ne presušuje ni u vreme najvećih žega. Kroz selo protiče reka Krivaja. Na granici između Krive Reke i zaseoka Nikojevići nalazi se Žunska pećina koja nažalost nije uređena za turističke posete.

Crkva Svete Marine u Krivoj Reci, podignuta je u periodu od 2006. do 2014. godine i pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve. Svake godine u ovom selu krajem maja, početkom juna meseca se održava manifestacija “Krivorečka kosidba” koja okuplja najbolje kosače iz čitavog zlatiborskog kraja.

U septembru 2017. godine, u centru Krive Reke otvorena je mlekara „Naša Zlatka“. Mlekara je deo projekta „Od mleka sa naših planina” finansiran od strane Evropske Unije, čiji je cilj ojačan lanac vrednosti proizvodnje mleka u prekograničnom području Srbija - Crna Gora. Mlekara je opremljena najsavremenijom opremom za preradu 1.500 litara mleka dnevno u tradicionalne proizvode zlatiborskog kraja, sir i kajmak. Prerađuje se mleko samo sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Opštine Čajetina, čime se pruža pomoć i podrška malim lokalnim proizvođačima. 

Reservation
Ravnica Zlatibora – Kriva Reka X