Selo za leto i zimu – Ribnica

Ribnica je selo koje se nalazi na zapadnom obodu Zlatibora, udaljeno 6 km od samog turističkog centra. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, kada na Oku postoji jedan izvor, na Palisadu nekoliko čobanskih koliba, na Kraljevoj vodi česma kralja Aleksandra, Ribnica je bila jedino turističko naselje na Zlatiboru. U to vreme, akcionarsko društvo „Zlatibor“ radilo je na izgradnji i unapređenju Ribnice, od koje je polako nastajalo moderno vazdušno i sunčano letovalište.

Turističko rekreativno vrednost ribničkog područja predstavljaju glomazni venac Tornika, Crni Rzav i Ribničko jezero. Ovo područje odlikuju guste četinarske šume ovog planinskog masiva koji obogaćuje atmosferu ozonom i predstavlja raj za oči zbog svog zelenila.

U selu se nalazi prelepo jezero bajkovite lepote, koje je nazvano Ribničko po naselju u kome se nalazi i bogastvu ribljim fondom. Smešteno u prelepoj dolini, okruženo borovom šumom, ovo jezero u nesvakidašnjem ambijentu netaknute prirode predstavlja jednu od omiljenih turističkih atrakcija. Nastalo je 1971. godine, pregrađivanjem reke Crni Rzav kod Ribnice, za potrebe snabdevanja naselja Kraljeve Vode i Čajetine pijaćom vodom. Boja vode u jezeru je tamna zbog tamnog kamena kojim je pokriveno dno jezera. Voda je neverovatno čista i bistra. Jezero je, kako sam naziv kaže, bogato različitim vrstama ribe, tako da oni turisti koji izaberu Zlatibor kao destinaciju za odmor, a ljubitelji su ribolova, mogu se rekreirati na ovaj način na njegovim obalama, dok je kupanje u jezeru zabranjeno. Oko jezera su planinarske i biciklističke staze što dodatno privlači posetioce i zaljubljenike u prirodne vidike i lepote. Poseban značaj selo je dobilo  sa početkom rada zlatiborske Gold gondola jer je na obali Ribničkog jezera izgrađena međustanica do vrha Tornika.

Reservation
Selo za leto i zimu – Ribnica X