Selo vrednih ruku – Rožanstvo

Rožanstvo je udaljeno 15 km od centra Zlatibora, ima oko 450 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom.

Postoji nekoliko legendi o nastanku imena Rožanstva, ali najviše se spominju četiri legende koje se prepričavaju među stanovnicima ovog sela. Prva legenda govori da ime potiče od reči božanstvo, druga legenda pak kaže da je nastala od reči rožderstvo, što je na staroslovenskom rođenje, ali i Božić. Treća legenda kaže da su prvi stanovnici pri dolasku u selu povikali "Ovo je pravo božanstvo!", pa otuda i samo ime sela. Četvrta legenda, a možda i najrealnija jeste da je selo ime dobilo po sastavu tadašnjeg zemljišta – rožnice.

Poznato je po proizvodnji buradi, kaca i drugih proizvoda od drveta. Kroz selo protiče reka Prištavica na čijoj se desnoj obali nalazi jedna od najlepših pećina u Srbiji, Stopića pećina. U neposrednoj blizini je jedini banjski izvor na Zlatiboru, banja Vapa u ovom kraju poznarija kao Tošina banja. Ona je veoma pogodna za očna i kožna oboljenja. Temperatura joj je 17 stepeni preko cele godine.

Svake godine na Preobraženje 19. avgusta se održava festival izvorne pesme pod nazivom "Bez izvora nema vode, niti pesme bez slobode". Manifestacija je takmičarskog karaktera u kojoj posetioci, pored ostalog, imaju priliku da čuju izvorno pevanje "iz vika", koje je upisano na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Pored smeštaja u seoskim domaćinstvima u selu se nalazi i dečije odmaralište “Bela breza”

Reservation
Selo vrednih ruku – Rožanstvo X