Selo smučara – Rudine

Rudine su udaljene 6 km od Zlatibora prema Sirogojnu, i to je najpristupačnije zlatiborsko selo. Karakteriše ga velika osunčanost i pitomi pejzaži nepreglednih pašnjaka, što izuzetno pogoduje povrtarstvu. S obzirom na to meštani se uglavnom bave povrtarstvom i svojim proizvodima nastoje da počaste turiste na izuzetno ljubazan i srdačan način.

Ime sela potiče od reči ruda, što asocira na planinski masiv i stene. Ovo mesto je idealno ukoliko želite tišinu, mir, nenarušenu prirodu sa kristalno čistim vazduhom. Selo je oaza netaknute prirode na čijoj se lepoti odmara pogled. Pored snage i moći prirode, koja zdravog osvežava i bolesnog oporavlja, ovo selo se posebno izdvaja i po sledećoj priči.

Tokom zime zbog velikih snegova i neprohodnih puteva dosetljivi Zlatiborci iz zlatiborskih sela, većinom iz sela Rudine, dvadesetih godina prošlog veka, počinju sami da izrađuju skije i da ih koriste za kretanje i obavljanje seoskih poslova, obilazak stoke, nošenje hrane u planinu... Vremenom skijanje, pored potrebe postaje i omiljena zimska zabava svih generacija Zlatiboraca. Organizovano smučanje na Zlatiboru počelo je 1938. godine kada je osnovano "Smučarsko društvo Rudine Zlatibor", koje je kasnije preimenovano. Klub je sada član nacionalnih granskih sportskih saveza, Skijaškog saveza Srbije i Biatlon saveza Srbije a preko Opštinskog sportskog Saveza posredni član Sportskog saveza Srbije.

Reservation
Selo smučara – Rudine X