Selo pesničkih zora – LJubiš

LJubiš je udaljen 25 km od centra Zlatibora. Prostire se na 840 metara nadmorske visine i predstavlja jedno od najlepših destinacija zlatiborskog kraja. Kroz njega protiče reka LJubišnica na kojoj su izgrađeni ribnjaci kalifornijske pastrmke. Ovde se nalazi i Ršumska pećina, koju je naš poznati pesnik, rodom iz LJubiša, LJubivoje Ršumović opevao u svojoj pesmi „Babaroga“.

U selu se nalazi hram posvećen svetima Konstantinu i Jeleni. Podignut je 1924. godine, prema projektu LJubišanina Miladina Pećinara, akademika, inženjera hidrotehnike koji je projektovao mnoge značajne energetske i objekte za vodosnadbevanje u državi.

„Dani pastrmke’’ naziv je manifestacije koja se uvrstila u bogati program kulturnog leta na Zlatiboru. Tim povodom, u LJubišu se organizuje bogat kulturno-umetnički i sportski program sa velikim brojem izlagača, koji tada pored specijaliteta od pastrmke, predstavljaju proizvode od voća, rukotvorine zlatiborskih majstora i razne vrste meda.

Zbog prirodnih odlika i vazduha, LJubiš je postao sve omiljenija turistička destinacija. Prostranstvo šuma i cvetnih livada, kao i gostoprimstvo lokalnog stanovništva, samo su deo potencijala koji LJubiš pruža. Gosti između ostalog najčešče pohvale upućuju na etno domaćinstva i domaću trpezu specijalitete i ručak u prirodi. Hrana koja se priprema u domaćoj radinosti od proizvoda sa imanja domaćina, kao što su sir, kajmak, proja, kačamak i šumski plodovi, samo su deo onog što potencijalnom gostu ova sredina može da pruži.

Posetioci se, osim u seoskim domaćinstvima, mogu smestiti i u konačištu i restoranu nacionalne kuhinje „Logos“, koji pored odličnog smeštaja mogu uživati u nacionalnom restoranu sa prelepom letnjom baštom gde pored nacionalne kuhinje mogu probati i specijalitete od pastrmke iz ribnjaka koji se nalazi u okviru kompleksa. Konačište raspolaže i sa sezonskim otvorenim bazenom, fitnes i velnes centrom, salonom za goste i klubom za decu. Objekat raspolaze sa 12 smeštajnih jedinica (4 apartmana i 8 soba) ukupnog kapaciteta 40 kreveta.

Selo pesničkih zora – LJubiš X