Selo opčinjavajućeg mira među borovima – Jablanica

Prostrani travnati pašnjaci, borove šume vekovnog trajanja, netaknuta priroda jeste ono po čemu je poznato zlatiborsko selo Jablanica. Udaljeno je 22 km od centra Zlatibora i to je jedno od najprostranijih planinskih sela u Srbiji. U selu živi oko 750 stanovnika. Očaravajuće je lepote, jer se velikim delom prostire u dolini reke Jablanice, a nad selom se nadvija najviši vrh Zlatibora, Tornik ispod kog izvire ova reka.

Pored prirodne lepote koja ga okružuje sa svih strana, selo je čuveno još i po crkvi brvnari koja potiče još iz 1838. godine i posvećena je Pokrovu Presvete Bogorodice. Građena je od brvana u pravougaonoj osnovi, sa polukružnom oltarskom apsidom. Od starog ikonostasa sačuvane su: Carske dveri, prestone ikone Isusa Hrista, Presvete Bogorodice sa Isusom Hristom i ikona Svetog Vasilija Ostroškog sa Svetim Jovanom Krstiteljem. U sklopu crkvenog kompleksa nalaze se sobrašice, male drvene zgradice koje su podizali imućniji domaćini i koje su njima i njihovim gostima služile prilikom održavanja crkvenih sabora.

Selo Jablanica je poznato i po proizvodnji katrana što predstavlja delatnost koja se prenosila sa generacije na generaciju i od koje su se prehranjivale na stotine porodica. Dok danas tradicionalnu proizvodnju od zaborava čuva svega nekoliko katrandžija u selu.

U selu se svake godine organizuju dve manifestacije: Tradicionalni doček pravoslavne Nove godine i Seoski višeboj. Doček pravoslavne Nove godine se održava u porti crkve 13. januara, a počinje Večernjom službom u crkvi, paljenjem badnjaka, deljnjem poklončića najmlađima, kulturno umetničkim programom i na kraju vatrometom. Seoski višeboj u Jablanici predstavlja takmičenje u tradicionalnim zanatima, veštinama i sportovima koji se ovim putem čuvaju od zaborava. Višeboj prikazuje i neguje zanate i veštine koje polako nestaju, a koji su vrlo živopisni i čine prepoznatljiv motiv Zlatibora. Manifestacija je takmičarskog duha i važi za jednu od najbolje organizovanih seoskih manifestacija.

Reservation
Selo opčinjavajućeg mira među borovima – Jablanica X