Selo avanture i izazova – Gostilje

Gostilje leži na obroncima planine Zlatibor, 24 km od turističkog centra. U selu živi oko 400 stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje lekovitog bilja, ribolov i sportski turizam. Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rečica Vrelo sa vodopadom i slapovima, a na kojoj je sačuvana i obnovljena stara vodenica potočara. U centru sela postoji bazen za kupanje koji vodom puni izvor Jurevac, a neposrednoj blizini se nalazi restoran domaće kuhinje “Gostiljska vrela”. Najmlađi gosti restorana mogu uživati u mini zoo vrtu koji se nalazi u neposrednoj blizini restorana i u kom mogu videti gotovo sve domaće životinje.

Vodopad na reci Vrelo predstavlja jednu od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora. Tu se voda Gostiljske reke, uzvodno od njenog ušća u reku Katušnicu, obrušava sa 22 metara visoke krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven i impresivan vodopad. Do vodopada vode uređene pešačke staze, uređena su i odmorišta sa klupicama, roštilj i dečje igralište. Nedaleko od ove prirodne turističke atrakcije nalazi se i bazen napunjen čistom izvorskom vodom gde se u sezoni osvežavaju mnogi kupači, kao i sportski tereni pogodni za rekreaciju u zagrljaju očuvane prirode.

Rodna kuća Ditrija Tucovića, čelnika i vođe socijalističkog pokreta u Srbiji, nalazi se u Gostilju. Kuća je tipa zlatiborske brvnare i pod zaštitom je države. Kuća je uređena za turističke posete, a uskoro se očekuju I prvi turisti.

Svake godine 2. avgusta na dan Sv. proroka Ilije organizuje se tradicionalni narodni vašar, kao i sportsko takmičenje pod nazivom "Ilindanski sportski susreti", koje okuplja brojne takmičare i ekipe iz gotovo svih okolnih mesta.

Pored smeštaja u seoskim domaćinstvima gosti se mogu smestiti i u konačištu “Gostiljska vrela”.Reservation
Selo avanture i izazova – Gostilje X