Dobro došli u dobro selo – Dobroselica

Dobroselica je jedno od najlepših planinskih sela zlatiborskog kraja, udaljeno svega 15 km od centra Zlatibora. Prema predanju selo je u prošlosti nosilo naziv Zloselica. Legenda kaže da je vraćajući se sa ratnog pohoda selom prolazio car Dušan. Srdačno dočekan od lokalnog stanovništva upitao je domaćine: „Kako se zove ovo selo, gde me ovako lepo dočekuju?“. Nakon što je dobio odgovor da je u pitanju selo Zloselica, bio je začuđen i tom prilikom je uzviknuo: „Od danas, ovo selo se zove Dobroselica!“.

U selu se nalazi crkva brvnara posvećena Svetom Iliji Proroku iz 1821. godine, koja je jedna od najlepših te vrste u Srbiji. Kao biser narodnog graditeljstva zlatiborskog kraja crkva je stavljena pod zaštitu države kao nepokretno kulturno dobro.

U Dobroselici se nalazi i Prerast (kameni most nastao urušavanjem pećinske tavanice), prirodni geomorfološki fenomen koji privlači sve veću pažnju radoznalih turista. U narodu je poznatija kao Točkoviča pećina ili Šupljica. Pećina ima dva otvora jedan naspram drugog, duga je 50, a visoka 15 metara.

Jedan od najlepših vidikovaca Zlatibora nalazi se upravo u selu Dobroselica. Reč je o čuvenoj klupici koja se nalazi između dva bora, a očaravajući pogled sa vidikovca i fotografije koje posetioci naprave na ovom lokalitetu glavni su razlozi zbog kojih veliki broj turista krene put Dobroselice.

Selo visokih stoletnih borova, nepreglednih pašnjaka prošaranih starim drvenim kolibama je zbog svojih ambijentalnih vrednosti poslužilo kao sjajno mesto za snimanje filmova tako da je do sada u njemu snimljeno čak osam filmova.

Reservation
Dobro došli u dobro selo – Dobroselica X