Dobra stara Šljivovica

Selo Šljivovica, poznato po lepoti prirode i proizvodima od voća, udaljeno je od turističkog centra svega 15 kilometara. U selu se nalazi Tijanića vodenica stara preko 150 godina, koja još uvek melje brašno za potrebe lokalnog stanovništva, a koja se povremeno koristi kao izložbeni prostor.

Uz magistralni put (Beograd – Višegrad) nalazi se galerija Miladina Lekića samoukog umetnika koji skulpture pravi od drveta. U galeriji se nalaze izložena umetnička dela ovog talentovanog samoukog vajara i drvorezbara. Koristeći motornu testeru, čekić i turpije, Miladin Lekić stvara neverovatne skulpture najčešće od drveta oraha, duda i hrasta. NJegovo najpoznatije delo je skulptura “Zlatiborski brzi voz” koja se nalazi na Kraljevom trgu na Zlatiboru.

U selu se nalazi novoizgrađena crkva posvećena Blagoj Mariji – Mariji Magdaleni, a u porti crkve se od 2008. godine održava sajam domaće rakije – „Rakijada“ uz bogat kulturno-umetnički program i razna takmičenja. Posetioci ovog sajma mogu na licu mesta da vide kako se peče rakija na tradicionalan način u kazanu čučavcu, a pored toga mogu da pogledaju i prodajnu izložbu zdrave hrane. Tada se organizuju i razna takmičenja kao što su: takmičenja drvoseča u struganju trupaca, izbor najlepše čobanice i izbor najlepšeg seoskog dvorišta. Ono što je interesantno da je rakija šljivovica prvi zaštićeni srpski brend sa geografskom odrednicom.


Reservation
Dobra stara Šljivovica X