Crkva Zlatibor

Crkva Preobraženja Gospodnjeg smeštena je u samom srcu turističkog centra Zlatibora. Na zahtev meštana koji su naseljavali centar Zlatibora, ali i izbog potreba sve većeg broja turista,  u mestu koje u prošlosti nije bilo naseljeno pa stoga nije ni imalo crkvu, počela je izgradnja crkve 1993. godine, uz blagoslovov tadašnjeg Episkopa žičkog G. Stefana. Izgradnja hrama trajala je punih dvadeset godina i na Miholjdan 2013. godine je i osvećena. Izgrađen je prilozima vernika, donatora i sredstvima lokalne uprave.

Hram se ističe po svojoj lepoti i monumentalnosti. Po svom arhitektonskom konceptu ova crkva predstavlja složenu kombinaciju različitih stilova. Preobraženjska crkva na Zlatiboru je trobrodna građevina sa poprečnim brodom, koji formira izduženi krst sa srednjim brodom, odltarskom apsidom na istoku, pripratom sa ulazom, prostranom galerijom i zvonikom na zapadu. Pored glavne crkve, u priprati sa severne strane nalazi se paraklis posvećen Svetom proroku Mojseju, dok je u južnom delu smeštena krstionica.

Projekat crkve izradila je grupa profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predvođena radovnim profesorima Aleksandrom Radojevićem i Borivojem Anđelkovićem. Glavni građevisnki radovi ovog hrama, završeni su 2005. godine, kada je episkop žički Hrizostom osveštao krst na kupoli hrama.

Oltarsku apsidu oslikao je akademski slikar iz Novog Sada, prof. Vidoje Tucović. Blagoslovom Episkopa žičkog G. Justina oslikana je centralna kupola hrama, pod vođstvom akadameskog slikara iz Grčke, prof. Konstantina Stergiu. U toku su radovi na oslikavanju preostalih površina. Izrada preostalog živopisa poverena je gospodinu Radanu Radojloviću, akademskom slikaru iz Ćuprije.

Jedan od rariteta hrama jeste krst, koji je izdignut na najvišin tačkama crkve. NJegova posebnost sastoji se u tome što su četiri slova „S“, koja se na njemu nalaze okrenuta jedno ka drugom. U njemu čuvena krilatica srpskog naroda „Samo sloga Srbina spašava“ dobija svoj puni izraz.

Celokupni kompleks zaokružuje divni parohijski dom, delo lokalnog arhitekte gospodina Branka Ignjatovića. U okviru doma smeštena je biblioteka, gostoprimnica, kao i sobe za odmor.

U porti hrama nalazi se crkvena prodavnica u kojoj se može pronaći veliki izbor ikona, bogata duhovnu literaturu, kao i sve ono što je neophodno jednoj hrišćanskoj porodici.

Crkvu na Zlatiboru možete posetiti svakog dana u periodu od 08:00 do 19:00. Više informacija o samoj crkvi i njenom istorijatu može Vam pružiti sveštenstvo hrama.

 Kontakt telefon za informacije: +381 31 845 626 


 


Crkva Zlatibor X