Skijanje

Zlatibor je područje izuzetnih odlika i od turista je već duže vreme izuzetno posećen i prepoznat kao jedan od vodećih turističkih centara Srbije. Zahvaljujući svom specifičnom geografskom položaju, kao i sopstvenim karakteristikama reljefa, Zlatibor je od davnina mesto susreta kontinentalnih i mediteranskih vazdušnih strujanja i uticaja ova dva klimata. Sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.000 metara, i kontinentalnom klimom Zlatibor je svojevrsna vazdušna banja - leti oaza mira i čistog vazduha, dok zimi Zlatibor nudi odlične uslove za skijanje i ostale zimske sportove u kojima mogu uživati ne samo rekreativci i početnici već i vrhunski skijaši.

LJubitelji zimskih spotova mogu uživati na Ski centru Tornik koji se nalazi na 9 km od turističkog centra, sa oko 10 kilometara ski staza svih kategorija, Avantura parku koji pored letnjeg sadržaja nudi i zimsku avanturu, skijalištu Obudojevica i drugim ski stazama namenjenim početnicima i školama skijanja.

Zbog konfiguracije terena, na Zlatiboru postoje idealni uslovi za nordijsko skijanje i biatlon. Na lokalitetu Tić polje markirane su staze po FIS standardima na kojima se održavaju i mnogobrojna takmičenja nacionalnog i međunarodnog karaktera.

Tokom zimske sezone na prostoru iza pijace u turističkom centru se postavlja teren za klizanje na kome mogu uživati ili naučiti svoje prve klizačke korake gosti svih generacija.


TORNIK - SKI CENTAR


Ski centar „Tornik“ je najveće skijalište na Zlatiboru. Udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 kilometara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490 metara. Na ovom skijalištu ima pet staze (Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac i Stankova ravan ) ukupne dužine oko 10 kilometara.

Kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Ski centar Tornik opremljen je sa najmodernijom šestosednom žičarom, sa 107 sedišta, brzine pet metara u sekundi i duga je 1.850 metara. Polazna stanica je na nadmorskoj visini od 1.110 m i penje se na 1490 m (najviši vrh Tornika 1.496 m). Kapacitet šestosedne žičare je oko 3.000 skijaša na sat, a na Torniku postoje još dva ski lifta tipa sidro, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Za najmlađe i početnike instalirana je i pokretna traka dužine 150 metara.

Svih pet staza pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova i produžena mu je zimska sezona na oko 100 dana.

U ovom centru postoji i nova vrsta instalacije tzv. „tjubing“, koja kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom.

Karakteristike ski centra:

- Nadmorska visina centra – 1.100 m

- Najviši vrh – 1.496 m

- Ukupna dužina staza i ski puteva – 10 km

- Broj ski liftova i žičara – 3

- Broj lakih staza (plava) – 3

- Broj srednjih staza (crvena) – 2

- Broj teških staza (crna) – 1

- Maksimalna visinska razlika – 373 m

- Najduža staza – 2.550 m

Telefoni JP Skijališta Srbije: +381 31 315 0002, +381 31 315 0005


OSTALE SKI STAZE


Tokom zimskih meseci, neizostavna aktivnost posetilaca Zlatibora jesu skijanje i sankanje. Zlatibor svojim padinama i obiljem snega u tom periodu pruža mogućnost polaznicima i početnicima u zimskim sportovima kao i mališanima da načine svoje prve korake na skijama ili svoje umeće dodatno unaprede.

U samom centru Zlatibora, na Obudovici, postoji prostor za rekreaciju i zimske sportove sa jednim ski liftom tipa sidro i nekoliko manjih ski liftova. Iznajmljivanje skija, snoubordova, sanki, motornih sanki i ostale ski opreme omogućeno je i na stazama.

Pored Ski-centra „Tornik“ i skijališta na Obudojevici gostima Zlatibora za skijanje  i sankanje (početnike) su na raspolaganju prostori u neposrednoj blizini jezera i Kraljeve česme, u okviru Avantura parka, i u blizini škole i vrtića, svi opremljeni ski liftovima organizovani u ski-škole sa iskusnim i prijatnim licenciranim instruktorima, mogućnošću iznajmljivanja opreme, ne samo za najmlađe, već i starije kod kojih se rodila želja da uživaju u belom sportu na zlatnoj planini.

Kontakti:

Skijaški klub Zlatibor: +381 (0) 63 624 559

Avantura park – SkiAvantura: +381 (0) 66 103 301

Ski-škola „Elan“: +381 (0) 60 40 22 359 (na Obudojevici)

Ski-škola „Pingvin“: +381 (0) 61 74 64 846 (na Obudojevici)

Ski-škola „Sport Service“: +381 (0)62 88 355 00 (na Obudojevici)

Ski-škola „Radan“: +381 (0) 64 125 59 66 (pored jezera)

Ski-škola „Migula“: +381 (0) 64 13 70 179 (kod škole i vrtića)


NORDIJSKO SKIJANJE - SMUČANJE


Smučanje na Zlatiboru počelo je iz potrebe. Zbog velikih snegova i neprohodnih puteva dosetljivi Zlatiborci iz zlatiborskih sela počinju sami da izrađuju skije i da ih koriste za kretanje i obavljanje seoskih poslova. Tridesetih godina prošlog veka majstori kovači, kolari i stolari koristeći svoje zanate i veštine uveliko prave skijašku opremu koju poklanjaju seoskoj deci. Oprema je bila prilagođena hodanju na skijama sa slobodnom petom. U to vreme prave vezove slične današnjiim modernim, od gumenih opanki sa šupljim gumenim kljunom kroz koji prolazi metalna žičica kao osigurač.

Skijanje, pored potrebe postaje i omiljena zimska zabava svih generacija zlatiboraca. Organizovano smučanje na Zlatiboru počinje 1938. godine kada je osnovano "Smučarsko društvo Rudine", koje kasnije prelazi u "Smučarski klub Zlatibor“. Od sredine 70-ih godina prošlog veka pa sve do 1992. SK je nosilac smučarskog trčanja i biatlona u Srbiji. Klub je od drugog svetskog rata organizovao veliki broj takmičenja u smučarskom trčanju i biatlonu. Posebno je bio popularan kup Maršal Tito koji se održavao u svakoj od šest jugoslovenskih republika a na Zlatiboru se zvao Zlatiborski memorijal i redovno se održavao sve od 1973. godine a na kome je učestvovalo 350 - 700 takmičara.

Idealne staze za nordijsko skijanje – smučanje na Zlatiboru su na lokalitetu TIĆ polje i u Murtenici. Na lokalitetu Tić polje staze su homologizovane, urađene po standardima Medjunarodne skijaške federacije (FIS), što je uslov koji omogućava održavanje međunarodnih takmičenja. Za potrebe smučara na udaljenosti od 20 kilometara od turističkog centra Zlatibor u Murtenici postoji rezervna staza za smučarsko trčanje i biatlon, na kojoj se sneg veoma dugo zadržava.

Kontakt:

Smučarski klub Zlatibor
+381 (0)64 18 33 424
+381 (0)63 81 21 170

sk.zlatibor@gmail.com


Reservation
Skijanje X