Sportski turizam

Zlatibor je idealno mesto za pripreme vrhunskih sportista, kao i rekreativaca koji žele da poboljšaju svoje fizičko stanje.

Zahvaljujući svom geografskom položaju (na oko 230 kilometara udaljenosti od Beograda i oko 300 kilometara od Južnog Jadrana) i karakteristikama reljefa (blago ustalasana planinska visoravan prosečne nadmorske visine 1.000 metara), ova planina je područje susreta kontinentalnih i mediteranskih vazdušnih strujanja. Takvi prirodni i klimatski uslovi omogućili su Zlatiboru da pogoduje pripremama i praćenju sportskih ekipa.

Ove idealne prirodne i klimatske karakteristike upotpunjuje savremena infrastruktura. Na Zlatiboru postoji veliki broj terena na otvorenom (fudbalski, košarkaški, teniski, odbojkaški tereni, te multifunkcionalni tereni na betonskoj podlozi), dve sportske hale (na Zlatiboru i u Čajetini), veliki broj sadržaja za aktivni odmor, obeležene biciklističke i pešačke staze... Iako Zlatibor ne spada u visoke planine, skijanje je jedna od omiljenih aktivnosti gostiju, jer tokom zimskih meseci snega ima dosta i dugo se zadržava.

U Ski centru „Tornik“ i skijalištu na Obudovici u središtu planine odlični su uslovi ne samo za iskusne skijaše već i za rekreativce i početnike. Zbog ustalasanosti svoje visoravni Zlatibor predstavlja i izuzetnu destinaciju za razvoj nordijskog skijanja. Ski staze na Torniku i staza za nordijsko skijanje na lokalitetu Tić polje su homologizovane, urađene po standardima Međunarodne skijaške federacije (FIS), što je uslov koji omogućava održavanje međunarodnih takmičenja.

Pored sportske infrastrukture, na ovoj planini postoji idealna turistička infrastruktura, mnogobrojni smeštajni kapaciteti (visoke kategorije i drugi), restorani nacionalne i internacionalne kuhinje, kafei, trgovinske radnje... Većina hotela u svom sastavu ima i ekskluzivne velnes i relaks centre, gde se nakon napornih treninga ili šetnji gosti mogu odmoriti, relaksirati i povratiti svoju energiju.

Sportski turizam X