Da li znate kako da prepoznate vrhunsko vino?

Bilo da se radi o popodnevnom ručku, sedeljci sa prijateljima ili romantičnoj večeri, vino je sastavni deo svakodnevice. Od antičkog doba vino je imalo posebno mesto u mnogim kulturama i vremenom je postalo sinonim za hedonizam i uživanje u životu. Ni danas nije mnogo drugačije. Čaša vina univerzalni je pojam užitka.

Čaša vina - više od pića

Iako je ispijanje vina svojstveno mediteranskim narodima, poput Italijana, Španaca i naravno neizbežnih Francuza, gde je gotovo nezamisliv dan bez čaše tog aromatičnog pića, i u našim krajevima ritual popodnevne čaše sve više postaje deo svakodnevice. Brojni vinogradarski krajevi naše zemlje, autohtone sorte i po nekoliko vekova stari zasadi vinove loze svedoče o tome da je vino itekako deo naše kulture i tradicije. Bilo da se radi o romantičnom sastanku, proslavi ili leku za slomljeno srce, čaša tog, po mnogima, “Božanskog pića” biće pravi melem. Uostalom, sa razlogom se govori da je u vinu istina. Tokom vekova, razvijena je i posebna nauka koja se bavi kvalitetom vina. Ipak, iako je ovo piće izuzetno popularno, i dalje su retki oni koji istinski poznaju složen proces proizvodnje i konzumiranja, te je česta situacija da ljudi proizvode ili svakodnevno piju vino, a da nikad ne otkriju “u čemu je zapravo magija”.

Male tajne velikih majstora

Svaki proizvođač ima sopstveni proces proizvodnje i to nešto što daje piću aromu i ukus. Gotovo svaka porodica sa istinskom tradicijom ima “tajni recept” koji ne otkriva. Ipak, savremeno doba teži novim načinima proizvodnje i iziskuje prilagođavanje novim tehnologijama kako bi proizvod uopšte opstao na tržištu. Sorti grožđa je mnogo, potražnja velika, a tehnologija sve više napreduje, te je u nekim situacijama nemoguće osloniti se na ustaljene metode. Odlično mesto za razmenu iskustva za sve one koji se bave proizvodnjom vina, ali i za sve one koji su ljubitelji, jesu sajmovi vina. Takvi događaji pružaju priliku za stalno učenje i usvršavanje i potrošača i vlasnika vinarija. Neke od manifestacija koje imaju značaj u enološkim krugovima i pružaju idealnu priliku svima, pa i amaterima da na velika vrata uđu u svet vina svakako su i zlatiborski vinski događaji. Pored Salona vina, značajan je WSET kurs vina, međunarodno priznat kurs.

Međunarodno hvaljen događaj u srcu Zlatibora

Da naša zemlja ima šta da ponudi dokazuje i organizacija ovako prestižnog kursa upravo na “zlatnoj planini”. Iako je Zlatibor poznat kao turistička destinacija za planinski odmor, malo njih zna da se upravo ovde održava događaj na kom je moguće steći međunarodno priznat sertifikat u oblasti enologije. Tokom kursa svi polaznici imaju priliku da upoznaju sve karakteristike različitih sorti grožđa, način njihovog uzgoja, ali i stilovi vina koji su karakteristični za različita područja širom sveta i da steknu sva znanja koja će im omogućiti bavljenje jednim od svima omiljenih pića - vinom. Važan detalj je i to što za pohađanje kursa nije potrebno prethodno iskustvo i otvoren je za sve punoletne zaljubljenike, što predstavlja idealan spoj obrazovanja i ulaganja u sebe i uživanja u hrani i piću i lepom druženju.

Međunarodno priznati WSET kurs biće organizovan na Zlatiboru  od 07. do 09. juna 2021. godine. Ukoliko ste raspoloženi da steknete znanja i uspomene koje će trajati celog života, sve informacije vezane za održavanje i pohađanje ovog kursa možete pronaći na sajtu Turističke organizacije Zlatibor.


Reservation
Da li znate kako da prepoznate vrhunsko vino? X