Zbog čega vrhunski sportisti biraju Zlatibor

Ako ste neko ko voli sport i prati domaća i međunarodna sportska dešavanja, onda će Vas sigurno zaintrigirati činjenica da je Zlatibor, ne samo Vaše omiljeno mesto za odmor, već i omiljena destinacija za boravak i pripreme sportista.

Nemojte da Vas začudi ako tokom šetnje Zlatiborom sretnete celu žensku košarkašku reprezentaciju Srbije, ili fudbalere i košarkaše Partizana, Crvene Zvezde, Oliveru Jeftić kako trči okolnim stazama. Često ćete biti u prilici da šetajući ulicama Zlatibora zastanete pored fudbalskih terena i pogledate trening nekog prvoligaškog kluba. To se naši, ali sve češće i evropski sportisti, pripremaju za svoja velika takmičenja. Mnoge sportske ekipe su posle priprema na Zlatiboru ostvarili velike uspehe i postigli sjajne rezultate. A šta je to što im na Zlatiboru toliko prija, pa mu se iznova vraćaju?

Izuzetno povoljni klimatski uslovi - sa svojih 1.000 metara nadmorske visine i specifičnim klimatskim elementima, koji su uslovljeni susretom kontinentalne i mediteranske klime, Zlatibor je idealan za boravak i pripreme sportista. Tokom treninga na ovoj nadmorskoj visini, niža je koncentracija kiseonika, što pogodno deluje na zdravlje srca i kariovaskularni sistem. Na svežem planinskom vazduhu telo se brže regeneriše i stiče kondiciju, a treninzi se odvijaju u neverovatnoj prirodi i ambijentu koji godi duhu priprema.

Odlična sportska infrastruktura – sportskim ekipama, ali i individualnim sportistima Zlatibor je na raspolaganje stavio najbolje što ima. Za fudalske ekipe, tu su tereni sa prirodnom i veštačkom travom koji se održavaju i uvek su u besprekornom stanju. Košarkaši koriste sportsku halu koja zadovoljava svetske standarde za dvoranske sportove, ali i veliki broj otvorenih košarkaških terena. Teniski tereni, uključujući i veliki teniski centar, tereni za odbojku, multifunkcionalni tereni za male sportove, sve to čini Zlatibor jednom od destinacija sa najkompleksnijom ponudom namenjenom sportskom turizmu.

Usluga po najvišim standardima – zlatiborski hoteli visokih kategorija svoja vrata otvorili su sportistima i sportskim ekipama. Tokom priprema i boravka na „zlatnoj“ planini uživaju u komforu obasjanom sa četiri zvezdice. Pored udobnih i prostranih soba, kvalitet boravka upotpunjuju hotelske teretane opremljene savremenim spravama za vežbanje i trening, velnes centri koji su u svakom trenutku spremni da sportistima obezbede odmor i relaksaciju, iskusni hotelski kuvari koji pripremu jela prilagođavaju potrebama i navikama sportista.

Mirno okruženje i priroda povoljno utiču na psihu – pored odličnih klimatskih i infrastrukturnih uslova, sportistima na Zlatiboru prija planinski ambijent. Priroda i mirno okruženje imaju veoma povoljan uticaj na mentalno zdravlje, što je preduslov za uspehe u mnogim sferama, naročito u sportu. Poznato je da je deficit vitamina D povezan sa mentalnim raspoloženjem, a kada se ovome doda činjenica da Zlatibor ima preko 2.000 sunčanih sati godišnje, odmah će Vam biti jasno zašto sportisti na Zlatiboru treniraju i po najvećim vrućinama i zašto je baš „zlatna“ planina pravo mesto za njihove pripreme.

Ulaganja u infrastrukturu i sadržaje – Zlatibor će u narednom periodu dobiti 15 novih otvorenih i zatvorenih sportskih terena, na kompleksu iza hotela Tornik, na trasi najduže panoramske gondole. Projekat opštine Čajetina, vredan 10 miliona evra Zlatiboru će doneti uslove kakve imaju veliki evropski turistički centri, a koje može ponuditi inostranim sportskim ekipama.

Osim prvoligaša i iskusnih sportista, česti gosti Zlatibora su i mladi sportisti koji biraju da svoje letnje dane provedu u najzdravijem okruženju – u prirodi i uz sport. NJih okupljaju brojni kampovi koji svake godine organizuju poznati sportisti. Imena poput Milana Borjana, Milana Biševca, Dejana Stankovića, Miroslava Pecarskog proslavili su ime Zlatibora u svetu sporta.

Pored kampova, planina je domaćin i različitim turnirima. Jedan takav svake godine krajem aprila na Zlatiboru okupi preko 2.000 mladih fudbalera. Deca od 2010. do 2017. godišta iz Srbije, Italije, Španije, Austrije, Rusije, Portugala, Malte, iz zemalja regiona (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Slovenija, Bugarska), ali i daleke Kine. Ove godine, od 26. aprila do 29. aprila, učestvuju na „Zlatibor Cup“ turniru. Stadioni „Švajcarija“ na nekoliko dana postaju mesto ozbiljnih sportskih nadmetanja mladih fudbalera, ali i dečije igre, zabave, druženja.

Ukoliko pred prvomajske praznike budete na Zlatiboru, toplo preporučujemo da prošetate do fudbalskih stadiona u ulici Sportova i uživate u sportskim nadmetanjima mladih fudbalera koji će, sigurni smo, i na Vas preneti deo svog mladalačkog poleta i entuzijazma.

Detaljnije informacije o "Zlatibor Cup" turniru možete dobiti na zvaničnoj Instagram stranici turnira ili preuzeti mobilnu aplikaciju Zlatibor Cup

Reservation
Zbog čega vrhunski sportisti biraju Zlatibor X