Zbog čega vrhunski sportisti biraju Zlatibor

Ako ste neko ko voli sport i prati domaća i međunarodna sportska dešavanja, onda će Vas sigurno zaintrigirati činjenica da je Zlatibor, ne samo Vaše omiljeno mesto za odmor, već i omiljena destinacija za boravak i pripreme sportista.

Nemojte da Vas začudi ako tokom šetnje Zlatiborom sretnete celu žensku košarkašku reprezentaciju Srbije, ili fudbalere i košarkaše Partizana, Crvene Zvezde, Oliveru Jeftić kako trči okolnim stazama. Često ćete biti u prilici da šetajući ulicama Zlatibora zastanete pored fudbalskih terena i pogledate trening nekog prvoligaškog kluba. To se naši, ali sve češće i evropski sportisti, pripremaju za svoja velika takmičenja. Mnoge sportske ekipe su posle priprema na Zlatiboru ostvarili velike uspehe i postigli sjajne rezultate. A šta je to što im na Zlatiboru toliko prija, pa mu se iznova vraćaju?

Izuzetno povoljni klimatski uslovi - sa svojih 1.000 metara nadmorske visine i specifičnim klimatskim elementima, koji su uslovljeni susretom kontinentalne i mediteranske klime, Zlatibor je idealan za boravak i pripreme sportista. Tokom treninga na ovoj nadmorskoj visini, niža je koncentracija kiseonika, što pogodno deluje na zdravlje srca i kariovaskularni sistem. Na svežem planinskom vazduhu telo se brže regeneriše i stiče kondiciju, a treninzi se odvijaju u neverovatnoj prirodi i ambijentu koji godi duhu priprema.

Odlična sportska infrastruktura – sportskim ekipama, ali i individualnim sportistima Zlatibor je na raspolaganje stavio najbolje što ima. Za fudalske ekipe, tu su tereni sa prirodnom i veštačkom travom koji se održavaju i uvek su u besprekornom stanju. Košarkaši koriste sportsku halu koja zadovoljava svetske standarde za dvoranske sportove, ali i veliki broj otvorenih košarkaških terena. Teniski tereni, uključujući i veliki teniski centar, tereni za odbojku, multifunkcionalni tereni za male sportove, sve to čini Zlatibor jednom od destinacija sa najkompleksnijom ponudom namenjenom sportskom turizmu.

Usluga po najvišim standardima – zlatiborski hoteli visokih kategorija svoja vrata otvorili su sportistima i sportskim ekipama. Tokom priprema i boravka na „zlatnoj“ planini uživaju u komforu obasjanom sa četiri zvezdice. Pored udobnih i prostranih soba, kvalitet boravka upotpunjuju hotelske teretane opremljene savremenim spravama za vežbanje i trening, velnes centri koji su u svakom trenutku spremni da sportistima obezbede odmor i relaksaciju, iskusni hotelski kuvari koji pripremu jela prilagođavaju potrebama i navikama sportista.

Mirno okruženje i priroda povoljno utiču na psihu – pored odličnih klimatskih i infrastrukturnih uslova, sportistima na Zlatiboru prija planinski ambijent. Priroda i mirno okruženje imaju veoma povoljan uticaj na mentalno zdravlje, što je preduslov za uspehe u mnogim sferama, naročito u sportu. Poznato je da je deficit vitamina D povezan sa mentalnim raspoloženjem, a kada se ovome doda činjenica da Zlatibor ima preko 2.000 sunčanih sati godišnje, odmah će Vam biti jasno zašto sportisti na Zlatiboru treniraju i po najvećim vrućinama i zašto je baš „zlatna“ planina pravo mesto za njihove pripreme.

Ulaganja u infrastrukturu i sadržaje – Zlatibor će u narednom periodu dobiti 15 novih otvorenih i zatvorenih sportskih terena, na kompleksu iza hotela Tornik, na trasi najduže panoramske gondole. Projekat opštine Čajetina, vredan 10 miliona evra Zlatiboru će doneti uslove kakve imaju veliki evropski turistički centri, a koje može ponuditi inostranim sportskim ekipama.

Osim prvoligaša i iskusnih sportista, česti gosti Zlatibora su i mladi sportisti koji biraju da svoje letnje dane provedu u najzdravijem okruženju – u prirodi i uz sport. NJih okupljaju brojni kampovi koji svake godine organizuju poznati sportisti. Imena poput Milana Borjana, Milana Biševca, Dejana Stankovića, Miroslava Pecarskog proslavili su ime Zlatibora u svetu sporta.

Pored kampova, planina je domaćin i različitim turnirima. Jedan takav svake godine početkom maja na Zlatiboru okupi preko 1.000 mladih fudbalera. Deca od 2009. do 2016. godišta iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Francuske i ove godine, od 28. aprila do 2. maja, učestvuju na „Zlatibor Cup“ turniru. Stadioni „Švajcarija“ na nekoliko dana postaju mesto ozbiljnih sportskih nadmetanja mladih fudbalera, ali i dečije igre, zabave, druženja.

Ukoliko prvomajske praznike provodite na Zlatiboru, toplo preporučujemo da prošetate do fudbalskih stadiona u ulici Sportova i uživate u sportskim nadmetanjima mladih fudbalera koji će, sigurni smo, i na Vas preneti deo svog mladalačkog poleta i entuzijazma.

Detaljnije informacije o "Zlatibor Cup" turniru možete dobiti na zvaničnoj Instagram stranici turnira ili preuzeti mobilnu aplikaciju Zlatibor Cup

Reservation
Zbog čega vrhunski sportisti biraju Zlatibor X