Brigom o životnoj sredini do statusa prve ekološke opštine u Srbiji

O važnosti očuvanja životne sredine govori se najčešće kada su u pitanju važni ekološki datumi, kao što su Dan planete Zemlje, Svetski dan očuvanja energije, Svetski dan šuma, voda, planina... Opština Čajetina je jedna od onih lokalnih samouprava koje ne čekaju određene datume da bi pokazali svoju brigu prema prirodi, već zajedno sa svojim ustanovama, javnim preduzećima i institucijama tokom cele godine sprovode aktivnosti na unapređenju kvaliteta životne sredine.

Ako ste na Zlatiboru boravili makar i jednom verujemo da ste u velikoj meri upoznati sa aktivnostima koje će Vam upotpuniti turistički doživljaj. Ako ste pri tom i eko aktivista, ili jednostavno neko ko ima razvijenu svest o potrebi očuvanja životne sredine, verujemo da će Vas interesovati da saznate zašto je opština Čajetina, zajedno sa Zlatiborom, na dobrom putu da postane prva ekolpoška opština u Srbiji.

Gold gondola Zlatibor – samoodrživ projekat koji nema negativnih uticaja na prirodu – devet kilometara duga gondola koja povezuje centar Zlatibora i Tornik, najviši vrh planine, u potpunosti je zasnovana na ekološkim principima. Od januara 2021. godine, kada je puštena u rad, gondola je prevezla više od pola miliona ljudi. Možete zamisliti koje bi količine izduvnih gasova i prašine otišle u atmosferu da su svi ti ljudi na Tornik otišli svojim automobilima. Gondola je omogućila posetiocima Zlatibora da uživaju u 25 minuta dugoj vožnji preko nestvarno lepih zlatiborskih pejzaža i pri tom u velikoj meri smanjila količinu izduvnih gasova i buke. Iako je za sada struja glavni pokretač gondole, plan je da u bliskoj budućnosti gondolu pokreće solarni pogon i na taj način postane potpuno ekološko prevozno sredstvo. Zbog toga neka Vam tokom sledećeg boravka na Zlatiboru vožnja gondolom bude nešto što ćete uraditi na sopstveno zadovoljstvo, ali i na zadovoljstvo naše planete Zemlje.

Zelena tura Turističke organizacije Zlatibor – zamislite da najlepše atrakcije Zlatibora obilazite simpatičnim i nesvakidašnjim električnim automobilom. U tu avanturu se možete upustiti tako što ćete od Turističke organizacije Zlatibor iznajmiti automobil na struju. U okviru „zelene ture“ možete obići Stopića pećinu, Sirogojno, Gostiljski vodopad i LJubiš, tematski park „El paso siti“ na Vodicama ili Mokru Goru. U okviru ove ture sve ulaznice za lokalitete su besplatne, a osim automobila možete iznajmiti i električne bicikle. Obzirom da bicikli imaju elektro asistenciju neće Vam biti problem da savladate strme zlatiborske padine i osvojite okolne vrhove i vidikovce. Koristeći ova vozila na elektro pogon doživećete jedinstveno iskustvo koje će Vas uveriti da je upotreba ovih vozila korisna za našu sredinu, a po mnogim parametrima i daleko komfornija od upotrebe standardnih automobila.

Ako ste pak vlasnik automobila na struju, mislili smo i na Vas. Svoje automobile možete dopuniti na dva mesta, na parkingu ispred Turističke organizacije Zlatibor i na parkingu hotela „Buket“.

Za čiste zlatiborske vode – postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda - ako krente u šetnju iz centra Zlatibora novom pešačkom stazom u podnožju padine Obudovica, na manje od dva kilometra udaljenosti od Kraljevog trga, stižete do nedavno otvorenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Jedno od najsavremenijih u ovom delu Evrope, izgrađeno prema najnovojim svetskim standardima, ovo postrojenje brine o tome da sve otpadne vode sa Zlatibora teku čiste dalje ka Drinskom slivu. Isto kao što reka Obudovica sa Zlatibora u Crni Rzav i dalje u Drinu nosi čistu vodu, tako će se i Srbijom, a nadamo se i svetom, pronositi priča o naporima jedne male opštine da Srbijom teku čiste reke.  

Zlatiborci recikliraju – projekat primarne selekcije otpada u opštini Čajetina pokrenut je u septembru 2022. godine i ima za cilj da se smanje količine suvog otpada koje završavaju na deponiji, a povećaju količine suvog otpada namenjenog reciklaži. Edukacije i aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta u velikoj meri podstiču razvoj ekološke svesti i razmišljanje o otpadu kao o značajnom resursu. Ovo će na duže staze doneti benifite, ne samo po pitanju zaštite životne sredine i finansijske uštede, već prvenstveno zbog uvođenja komunačlne discipline i povećanja stepena komunalne higijene.

Za čist i uređen Zlatibor, za zdravu životnu sredinu i očuvanu prirodu opština Čajetina i njeni stanovnici bore se i na mnoge druge načine. Na nekoliko lokacija u turističkom centru postavljena su reciklažna ostrva, komunalne službe svakodnevno vode računa o komunalnoj higijeni, širom Zlatibora uređene su i obeležene pešakče i biciklističke staze. Zato kada sledeći put budete uživali u prirodi Zlatibora, organizovali piknik ili druženje u prirodi ne zaboravite da za sobom pokupite otpad i odložite ga u najbliži kontejner. Čuvajmo zajedno našu prirodu i vodimo se onom dobro pozantom izrekom Ne ostavi ništa osim tragova stopala, ne ponesi ništa osim uspomena“.

Reservation
Brigom o životnoj sredini do statusa prve ekološke opštine u Srbiji X