Osećaj slobode i moći kao na krilima orla

Neumorni šetači koji se u potrazi za zdravljem i energijom upute planinskim stazama često imaju priliku, spuštajući se niz padine Zlatibora, da u plavetnilu oblaka uoče ''jahače ruže vetrova''. Neustrašive paraglajdere koji sa zemlje deluju tako graciozno. Svako od nas je makar jednom u životu poželeo da poleti i oseti tu neverovatnu slobodu. A želje poput ove mogu biti lako ostvarive upravo na ''zlatnoj planini''.

Prema rečima iskusnih letača, instruktora paraglajdinga, Zlatibor je najlepši i najpovoljniji za obuke u paraglajdingu, kao i za trenažno letenje. Konfiguracija terena, prostrani brdoviti i ravni pašnjaci, greben od Čigote do Čukera, umerena nadmorska visina, sve su to izuzetno povoljni geografski uslovi. Mikrometeorološki gledano, za Zlatibor je karakteristična umerenost u intenzitetu vetra (pedesetgodišnja statistika Hidrometeorološkog zavoda Srbije govori da su intenziteti vetra dvostruko slabiji od onih na Kopaoniku), pa je moguće leteti pri svim pravcima vetra. Pored geografskih, brojni drugi faktori doprinose da paraglajding na Zlatiboru postane jedna od omiljenih adrenalinskih aktivnosti. Dobra putna infrastruktura (do većine poletišta se može doći automobilom), kvalitetna i raznovrsna ponuda smeštajnih kapaciteta i dobri domaćini od neizmerne su važnosti.

Iako adrenalnski, ovaj sport je jednako primamljiv za sve starosne kategorije i oba pola, jer su tandem letovi prilagođeni svima koji žele da se oprobaju i upuste u ovu avanturu. U toku tandem leta instruktor upravlja paraglajderom. Nije potrebno imati bilo kakvo predznanje i iskustvo, dovoljna je samo želja za uživanjem. U tandem letovima do sada je uživalo više hiljada radoznalih turista, što je učinilo da im zlatiborska avantura zauvek ostane urezana u sećanje. Nakon tandem leta moguće je organizovati obuku, pa se svi ljubitelji adrenalina mogu oprobati u samostalnom letu. Iako na Zlatiboru postoji veliki broj lokacija koje su po geografskim uslovima adekvatne za paraglajding letove, neke se posebno izdvajaju.

Najatraktivnije poletište za pilote sa dozvolom svakako je Čigota, gde je moguće jedriti sa severne strane, a pri promeni vetra lako se poleće i u južnom smeru. Za jugozapadne vetrove najpogodnije je poletište iznad LJubiške previje, gde je jedna od najlepših livada za sletanje sa autentičnom zlatiborskom brvnarom. Početnici i oni koji se usavršavaju u letenju vole greben iznad zlatiborske Farme i Krivu brezu, kao i prelepe pašnjake na Smiljanića zakosima. Iskusnim letačima privlačna je i južna strana vrha Tornik, s tim što je takvih u manjem broju. Planinari letači uživaju u jutarnjoj pešačkoj turi do vrha Čuker, pa u zavisnosti od smera vetra polete sa vrha i sleću u Gajeve ili Smiljanića zakose.

Paraglajding će svakome ko se u njemu oproba promeniti život, on spaja sa prirodom. Zaljubljenicima u zlatiborsku prirodu pružiće mogućnost da istraže i upoznaju planinu na veoma neobičan način. Zato bi posetu Zlatibora definitivno trebalo iskoristiti i uživati u neverovatnim mogućnostima koja njegova priroda pruža.

Reservation
Osećaj slobode i moći kao na krilima orla X