Izvori i lekovite vode

Brojni izvori čiste i hladne vode nalaze se širom Zlatibora. Neki od njih su među najboljim u Srbiji, kao što su Hajdučka česma i Hajdučica u Murtenici, Zaogline pod Čigotom, Jovanova voda u Alinom Potoku, Dunjića vrelo u Stublu, Pašića vrelo u Čajetini, Kulaševac i Đurkovac na Kraljevim Vodama, izvori u Borkovcu i mnogi drugi.

I nekoliko lekovitih izvora raspoređenih s kraja na kraj planine mogli bi obogatiti turističku i zdravstveno-rekreativnu ponudu Zlatibora. Nedaleko od Rožanstva, uz reku Prištavicu, nalazi se banja Vapa sa izvorom lekovite vode, čija je stalna temperatura 17 stepeni Celzijusovih jer izvire iz velike dubine. Kao lekovita od davnina je korišćenja za oboljenja kože, sluzokože i očiju.

U dolini reke Ribnice, nedaleko od njenog ušća u Crni Rzav, nalazi se nekoliko izvora lekovite vode, u narodu poznate kao "bele" vode.

I u Mokroj Gori nalazi se izvor mineralne vode kojim je 1994. godine posle izlivanja reke Kamešine slučajno otkrivena lekovita "Bela voda" (zovu je i izvor Svetog Jovana Krstitelja). Sada se ovde nalazi i prelepa crkva posvećena ovom svecu. Prema knjizi „Lekovite vode u kompleksu Muzejsko-turističke železnice Šarganska osmica”autora profesora dr Ratomira Tišme, priznatog balneologa, lekovite mokrogorske vode spadaju u veoma retke u svetu visokoalkalne vode, najvećeg alkaliteta u Srbiji. Vodi na ovom izvoru je utvrđena visoka alkalnost (ph vrednost 11,5), niska mineralizacija i temperatura od 18 stepeni.

Ova voda se može koristiti kod zapaljenja želudačne sluznice, gastritisa, povećane želudačne kiseline, kod čira na želucu i na dvanaestopalačnom crevu. Pomaže varenje, dobra je za ispiranje sluznice nosa, kod zapaljenja očnih kapaka - zato je u narodu i poznata kao „očna voda”. Analiza vode izvršena na Institutu za rehabilitaciju i potvrdila njenu lekovitost.

Izvori i lekovite vode X