Zdravstveni turizam

Zlatibor je planinska visoravan prosečne nadmorske visine 1.000 metara. Zbog umerene klime i izuzetno prijatnog ambijenta, Zlatibor je od davnina poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje.

Zahvaljujući specifičnoj klimi i karakterističnim vazdušnim strujanjima, kontinentalnim i mediteranskim, ovaj prostor se smatra vazdušnom banjom. Na planini dolazi do takozvane „ruže vetrova“ – susretanja kontinentalnih i mediteranskih vazdušnih strujanja, koji ubrzavaju lečenje i oporavak od mnogih plućnih i srčanih bolesti i posebno bolesti štitaste zlezde i malokrvnosti.

U prirodne lekovite činioce ubrajaju se: veoma čist i suv vazduh, nizak vazdušni pritisak i velika insolocija, preko 2.000 sunčanih sati godišnje.

Imajući u vidu da je atmosferski pritisak na Zlatiboru izuzetno povoljan, da je ceo centralni plato, svojim geografskim položajem, zaklonjen od udara hladnih vazdušnih strujanja, boravak na ovoj planini povoljno utiče na poboljšanje krvne slike, pre svega na porast procenta hemoglobina u krvi i povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Na osnovu tih zaključaka, Zlatibor je proglašen terapijskim područjem za sva akutna i hronična oboljenja respiratornih organa, štitaste žlezde i anemije svih oblika.

Zlatibor raspolaže smeštajnim kapacitetima, kadrovima i opremom koja ga čini izuzetno pogodnim za pružanje usluga u zdravstvenom turizmu. Vodeća ustanova je Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma „Zlatibor“ - Čigota.

Zlatibor je poznat i kao mesto sa izuzetno raznovrsnom travnatom florom. Stanovništvo ovog kraja je od davnina koristilo tu pogodnost i tražilo leka u raznim čajevima i biljnim mešavinama. Saznanja o lekovitim svojstvima prenosila su se sa kolena na koleno.

Reservation
Zdravstveni turizam X