Biljni i životinjski svet

Biljni i životinjski svet Zlatibora je izuzetno raznovrstan i predstavlja sastavni deo turističke ponude. Prostrani šumski kompleksi omogućavaju izletničko-rekreativne turističke obilaske, pružaju nezaboravan estetski užitak i imaju veliki lečilišni značaj.

Karakterističan zlatiborski pejzaž predstavljaju prostrani travnati pašnjaci koji su ponegde ukrašeni borovom šumom. Na području celog Zlatibora zastupljene su biljne zajednice: šuma belog i crnog bora, šuma brdske bukve, breza, leska, lipa, beli hrast, glog, bršljen i druge biljne vrste, dok je livadska zajednica predstavljena slatkim travama (livadarkama).

Mnoge od zlatiborskih biljaka su lekovite (lincura, kičica, majčina dušica, hajdučka trava, kantarion, iva, matičnjak, vranilova trava), a mnoge su i medonosne i idealne za ispašu pčela i proizvodnju meda, mleča i propolisa.

Zlatibor je okićen svim vrstama četinara među kojima preovlađuju crni i beli bor, jela i smreka, a na manjim visinama raste listopadno drveće (hrast, bukva, grab, breza, jasen i jasika).

Šume Zlatibora su bogate šumskim voćem: jagodama, malinama, kupinom, borovnicama, dok na njihovim obroncima uspevaju gljive od kojih su jestive sunčanica, borovnjača, lisičarka i lipika.

Faunu Zlatibora čine divlje životinje od kojih su ovde stalno nastanjene: vuk, lisica, divlja svinja, srna, zec, jazavac, veverica, kuna zlatica, kuna belica, vidra i divlja mačka. Neke je dozvoljeno loviti (zavisno od Zakona o lovstvu i plana gazdovanja pojedinim lovištima), a neke od životinja su zaštićene vrste.

Ptice su vrlo raznovrsne i brojne, a za lovni turizam najznačajnije su: poljske jarebice, jarebice kamenjarke, prepelice, golubovi, fazani i leštarke. Najviše je ptica pevačica i one su pod stalnom zaštitom.

Zlatiborske reke Rzav, Uvac, Katušnica su bogate ribom, a u njima se mreste pastrmke, klenovi, krkuše, skobari i druge vrste. Riba ima i u drugim rekama ove planine, pa je ribolov značajan turistički potencijal ovog kraja.


Biljni i životinjski svet X