Pet stvari koje niste znali o Zlatiboru

Zlatibor godišnje poseti više od 300.000 turista što ga čini najposećenijim planinskim centrom u Srbiji. Iako je većina boravila na Zlatiboru makar jednom u životu, da li zaista možete da kažete da poznajete Zlatibor?

Zlatibor je nadaleko poznat po svojoj prelepoj prirodi i gustim četinarskim šumama, kojima već decenijama privlači turiste iz celog regiona. Mnogo je generacija koje su odrasle I provodile svoje raspuste na proplancima Zlatibora i koje smatraju ovu planinu za svoj drugi dom. Međutim, postoje stvari na prostranstvima prelepog užičkog kraja, koje mnogi još uvek nisu otkrili. U tome možda i leži tajna popularnosti ove planine. Predstavljamo vam pet manje poznatih stvari o Zlatiboru.

Zlatibor je vazdušna banja

Da li ste nekada čuli za frazu: „krvna slika ti je kao da živiš na Zlatiboru“? Ovaj izraz nije slučajnost. Ukrštanje različitih vetrova koji ovde dolaze sa različitih strana, borove šume I idealna nadmorska visina od oko 1000 metara stvaraju poznatu „ružu vetrova“ koja ima blagotvoran uticaj na zdravlje, prvenstveno na povećanje crvenih krvnih zrnaca, na respiratnorna oboljenja, alergije i bolesti štitne žlezde. Čak i kratak boravak na Zlatiboru tokom godine biće pravi saveznik vašem imunom sistemu, upravo zato ne zaboravite da odvojite vreme i prošetate šumskim stazama jer na taj način negujete ono najvažnije, i duh i telo.

Zlatibor će uskoro postati prva ekološka opština u Srbiji

Ono što mnogi ne znaju jeste da će opština Čajetina, na teritoriji koje se nalazi Zlatibor, uskoro postati najčistija opština u Srbiji. Ulaganjem u prečišćavanje planinskih voda i plastične kontejnere za odlaganje smeća koji se već nalaze u gotovo svakom naselju i svakom zaseoku, opština u Srbiji poneće titulu ekološke opštine kakvu nose mesta u Švedskoj. To je dokaz da bogatstvo Zlatibora nije samo priroda već i ljudi koje se trude da neguju sve ono što im je povereno na čuvanje. Boravak na Zlatiboru ne predstavlja samo uživanje u očuvanoj prirodi naše lepe zemlje, tamo možemo i da naučimo kakav odnos treba da imamo prema svom okruženju i stimulišemo ljude oko sebe da sledimo ovaj primer u svakom kraju Srbije.

Na Zlatiboru je izrazito razvijen seoski turizam

Ukoliko su vam prva asocijacija na Zlatibor centar Zlatibora moderni novoizgrađeni hoteli, samo ste delimično u pravu. Centar Zlatibora zauzima površinu od oko 9 kvadratnih kilometara što čini samo 1,42% teritorije Zlatibora čija površina iznosi 647 kvadratnih kilometara. Na planinskim valovima izrazito je razvijen seoski turizam koji neguje tradiciju i običaje Zapadne Srbije. Danas živimo dosta drugačije nego što su naši preci živeli, te je ovo idealan način da se upoznamo sa životom u selima ovog kraja, da naučimo da pravimo domaći hleb i gibanicu u peći na drva, da provedemo vreme sa domaćim životinjama, da sa domaćinom popijemo po čašicu domaće šljive ili kleke... I što je najvažnije, da obojimo svoju pasivnu svakodnevicu novim iskustvima i da po povoljnim cenama pružimo sebi i svojoj porodici odmor za pamćenje. A ovo je pravo mesto za to.

Zlatibor je planina sa najviše prilike za aktivni odmor

Da li vam je poznata situacija kada planirate odmor sa prijateljima i postoji jedna aktivnost, a ukoliko niste zainteresovani za nju, ne morate ni da krenete na put? Ovo je gotovo nemoguće da se desi na Zlatiboru. Znate li šta je zajedničko vožnji zipline, vožnji kvadova, paintball-u, kartingu, streličarstvu, kanjoningu, golfu, planinarenju, rekreativnom ribolovu, orijentiringu i lovu? Sve su to sportovi koje ljubitelji adrenalina veoma vole. Ali je zanimljivost što svi postoje na Zlatiboru, te ukoliko ste spremni na aktivni odmor, na Zlatiboru vas čeka pregršt prilika tokom cele godine, a vaše je samo da okupite dobru ekipu.

Na Zlatiboru postoji na desetine atrakcija

Da li ste obišli manastir Uvac ili Stopića pećinu? Ili kanjon reke Uvac? Da li ste znali da u Dobroselici pokraj Zlatibora postoji crkva brvnara koja datira od 19. veka? Zlatibor u sebi krije prave dragulje naše istorije i geografije, koji često ostaju neotkriveni turistima. Ukoliko biste voleli da bolje upoznate našu kulturu, prava destinacija za vas je upravo Zlatibor. Brojni izleti koji se organizuju odvešće vas u srce naše tradicije, a pravi recept za uživanje jeste da naporni dan završite u autentičnoj srpskoj kafani, kakvih je na Zlatiboru na desetine.

Zlatibor u sebi nosi magiju-nešto što nas iznova tera da mu se vraćamo. Činjenica je da, iako važi za jednu od najpopularnijih destinacija, postoji toliko toga što još treba otkriti o Zlatiboru. Ukoliko ste zainteresovani da zavirite u neko novo skriveno mesto Zlatibora predstavili smo vam samo neke od načina. A postoji ih još mnogo. Sve informacije o izletima, smeštaju, i mogućnostima koje Zlatibor nudi možete pronaći na sajtu TO Zlatibor.

Reservation
Pet stvari koje niste znali o Zlatiboru X