• Novosti >
  • Vesti >
  • Zlatiboru potvrđeno zvanje turističkog mesta prve kategorije

Zlatiboru potvrđeno zvanje turističkog mesta prve kategorije

Ministarstvo turizma i omladine Srbije, odlučujući o kategorizaciji u domaćem turizmu, nedavno je  donelo rešenje kojim je Zlatibor proglašen za turističko mesto prve kategorije. Tako je u godini našeg vrednog jubileja, kada obeležavamo 130 godina organizovanog turizma, država prepoznala posebne vrednosti ''zlatne planine'' i zasluženo je uvrstila među vodeće turističke centre Srbije.

Ovo proglašenje, na osnovu rešenja (propisanim Zakonom o turizmu) koje je iz ministarstva krajem februara dostavljeno Turističkoj organizaciji Zlatibor, potvrđuje već stečena priznanja. Naime, u ranija dva odlučivanja o kategorizaciji, za 2016. i za 2019. (svake treće godine se obnavlja), ''zlatna planina'' je oba puta označena turističkim mestom prve kategorije, pa je najnovijom odlukom, i to uz još veći broj bodova, uspešan trend nastavljen.

Mesto prve kategorije Zlatibor već godinama drži primat na domaćem turističkom tržištu. Rešenjem koje je Ministarstvo turizma i omladine donelo utvrđeno je da vodeći planinski centar Srbije ispunjava uslove za navedenu prvu kategoriju. Konstantan rast turističkog prometa, raznovrsni sadržaji, dobra turistička infrastruktura i suprastruktura doprineli su da područje Zlatibora ispuni uslove za turističko mesto prve kategorije.

Ovo rešenje se izdaje s važnošću od tri godine, a kako je lokalna samouprava i ranijih godina podnosila zahtev, ovogodišnja odluka je potvrda napredovanja Zlatibora u pogledu obima turističkog prometa, stepena izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture, kao i turističke suprastrukture.

U pogledu kvalitativnih kriterijuma koji se odnose na smeštajne kapacitete, kategorisane i nekategorisane, Zlatibor je takođe zabeležio veći broj bodova u odnosu na prethodne tri godine. To je još jedan pokazatelj da se mesto razvija i stvara povoljan ambijent za nove investitore.

U okviru ovog izbora utvrđene su i prostorne pojedinosti turističkog mesta, središnje i rubne zone. Na taj način Zlatibor obuhvata tri celine. – Celina 1 ''Zlatibor centar'' podeljena je na podceline: Tržni centar Zlatibor, Novi centar Zlatibor, Kraljeva voda, skijalište Obudovica, Palisad, Sportski centar Jezero, Kraljevi konaci, Čigota, Magistrala zapad i Magistrala istok. Celina 2 ''Zlatibor naselje'' sadrži podceline: Golija, Stari Palisad, Sloboda, Rasadnik, Jelena Anžujska, Spomenik, Kamalj, ''Maj Vilidž'', Obudovica i Rujno-Đurkovac. Celina 3 ''Zlatibor periferija'' podeljena je na podceline: Zova, Oko, Karaula, Jevrejsko brdo, Potoci, Šipovik, Gajevi, Eko farma, Miladina Pećinara i Rujno, pa kao takva predstavlja rubnu zonu turističkog mesta Zlatibor.


Reservation
Zlatiboru potvrđeno zvanje turističkog mesta prve kategorije X