• Novosti >
  • Vesti >
  • Završen 30. jubilarni dečiji festival "Deca među narcisima" u Čajetini

Završen 30. jubilarni dečiji festival "Deca među narcisima" u Čajetini

Završen je 30. jubilarni Dečiji festival "Deca među narcisima" , koji je tokom tri dana trajanja imao bogat i  raznovrstan program za decu i odrasle. Organizator Festivala je Kulturni centar Čajetina, a pokrovitelj  opština Čajetina.

Dečiji pesnici, učesnici festivala , kao i mnogobrojna publika, svojim prisustvom upotpunuli su poslednji dan  festivala Deca među narcisima. Pesnici su se svim prisutnima predstavili stihovima poezije za decu, a  kolažni program upotpunili su : Dečji Hor Dino parka koji je otvorio Festival,i Hor "Kolibri" iz Beograda čijim nastupom je završena ovogodišnja manifestacija. Na  Literarni konkurs ove godine  poslato je ukupno 576 radova iz Srbije, Crne Gore, B i H, Makedonije , a kuma Festivala Violeta Jović odabrala je 15 najboljih radova koji su danas ravnopravno nagrađeni.

"Ja sam počastovana činjenicom da su mene odabrali za kumu 30. Festivala, ipak je 30 značajan broj za ovaj Festival. Potrudila sam se da iz svoje knjizevnosti izaberem teme koje bi deci bile zanimljive, zadovoljna sam brojem radova koji je poslat na Konkurs i kako su deca odgovorila na zadate teme. Radovi nisu mogli da se rangiraju, zato sam u saradnji sa Organizatorom odlučila da dodelim ravbopravnih 15 nagrada", rekla je Violeta Jović, pesnikinja. 

Svih 15 učesnika predstavili su svoje literarne radove publici a nagrade im je uručio direktor Kulturnog centra Čajetina, Nikola Smiljanić. Nagradu za najviše poslatih radova na konkurs za Festival, dobila je OŠ "Milutin i Draginja Todorović" iz Kragujevca. O značaju koji ima ovaj kulturni događaj za decu , o njegovoj organizaciji i učesnicima, za Zlatibor pres govorili su gosti, pesnici: Tode Nikoletić, Uroš Petrović i Mirjana Ranković Luković.

"Ovo je jedna velika promocija kulture, iz ovog kraja su potekli mnogi veliki pisci, između ostalog i osnivač ovog festivala, Ćupo. Postojanje tih ljudi je opravdano jer je to identitet jednog naroda, kada njih ne bi imali mi bi se stopili u ovu veliku megalomaniju, globalizaciju, potrošačka društva. Nagrađene  pesme imaju poruku odraslom svetu, koji mnogo žuri a najvažnije je zadržati se u detinjstvu i poneti lepu energiju", rekao je Tode Nikoletić, dečji pesnik.

"Svaki put se prijatno iznenadim jer u ovim vremenima kada govorimo da deca sve manje čitaju, čini mi se da to ipak nije tačno, što i dokazuju lepe nagrade na ovom Festivalu. Mene posebno kao Čajetinku  raduje odrzavanje festivala Deca među narcisima, zahvalna sam pesniku Mihailu Ćupoviću i svima koji i dalje podržavaju ovaj Festival, koji nakon njegove smrti raste i razvija se", rekla je Mirjana Ranković Luković, pesnikinja.

"Ja vaš kraj jako volim i često sam ovde, na ovom druženju razmenili smo energiju sa decom. Lepo je videti da deca pišu, poznato je da deca koja čitaju i pišu imaju veće postignuće u školama i u životu. Kada čuješ njihove radove vidiš da nije sve izgubljeno", rekao je Uroš Petrović, dečji pisac.

Cilj ovog Festivala  je promocija dečijih literarnih radova,druženje i sklapanje novih prijateljstava među decom učesnicima,kao i dalji podsticaj dece da svoju kreativnost i nadarenost  i ubuduće pretoče u neko književno delo. 

Izvor: Zlatiborpress

Reservation
Završen 30. jubilarni dečiji festival "Deca među narcisima" u Čajetini X