• Novosti >
  • Vesti >
  • Vožnja gondolom po najvišim standardima

Vožnja gondolom po najvišim standardima

Najveći uspeh za više od tri godine rada Gold gondole su zadovoljni putnici za koje je vožnja najdužom gondolom na svetu iskustvo van svake kategorije, a za to je bila potrebna dugogodišnja posvećenost do najsitinijeg detalja. Zato i ne čudi da je baš među prvima JP „Gold gondola Zlatibor“ dobilo Rešenje o izdavanju odobrenja za rad žičare u zemlji jer je prepoznato kao instalacija koja funkcioniše po najvišim standardima evropskih žičara. Naša želja je da proizvodimo najlepše uspomene zbog kojih su nam, od početka rada, prioriteti bezbednost putnika i besprekorno funkcionisanje instalacije što se odrazilo kroz pozitivnu ocenu izveštaja Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor. Ova vrsta dokumenta je garancija kvaliteta našeg rada, ali i dokaz da je svaki korak prilikom izgradnje najduže gondole na svetu pažljivo planiran i usklađen sa najsavremenjijim trendovima po kojima funkcionišu žičare.

Ažurno vođenje dokumentacije o radu žičare, kao i pravovremena obuka zaposlenih, olakšala je prikupljanje dokumentacije. JP „Gold gondola Zlatibor“ je odmah po sticanju zakonskih uslova, podnelo zahtev i dobilo pozitivan izveštaj o stručnom pregledu gondole broj GG 01/23 Insituta Bor, kao i odobrenje za rad, uz upis Gold gondole u Upisnik žičare od strane Direkcije za železnice. Podsećamo da je naše preduzeće i do tog trenutka, svoj rad i poslovanje usklađivalo sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Srbije i međunarodnim standardima koji uređuju ovu oblast.

Dobijanjem pozitivnog izveštaja o stručnom pregledu Gold gondola je svrstana među prve žičare koje su stekle odobrenje za rad. Stručnim pregledom utvrđeno je da je postrojenje žičare adekvatno opremljeno, kao i da se održava u skladu sa propisima i tehničkim uslovima koji se odnose na konstrukciju, opremu, održavanje i opremljenost propisanim uređajima.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, primenjujući Zakon o žičarama za transport lica i Pravilnik o stručnom pregledu žičara za transport lica i specifičnih vučnih instalacija, ovlastilo je Institut Bor za stručni pregled žičara i specifičnih vučnih instalacija. Direkcija za žičare je izdala Rešenje o izdavanju odobrenja za rad, između ostalog, i na osnovu izveštaja o stručnom pregledu Instituta u Boru.

Trasom dugom skoro 9 kilometara, najduža je jednosegmentna panoramska gondola na svetu. Kapaciteta 800 putnika na sat u 72 kabine sa po 10 mesta, i sa mogućnošću maksimalnog kapaciteta od 90 kabina i 1000 putnika, kreće se maksimalnom brzinom od 6 metara u sekundi. U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom Poma kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

Zlatiborska Gold gondola je za veoma kratko vreme postala ne samo najveća turistička atrakcija, već i simbol modernog koncepta zabave na planini. Za tri godine rada prevezla je više od 800 000 putnika nudeći raznovrsne sadržaje u skladu sa zdravim stilovima života i društveno odgovornim poslovanjem.

Reservation
Vožnja gondolom po najvišim standardima X