• Novosti >
  • Vesti >
  • U Kulturnom centru Zlatibor otvorena izložba pod nazivom "Pamtiću sve"

U Kulturnom centru Zlatibor otvorena izložba pod nazivom "Pamtiću sve"

U Galeriji Kulturnog centra Zlatibor otvorena je izložba pod nazivom "Pamtiću sve", koja je posvećena životu, radu i svetskom doprinosu u književnosti srpske pesnikinje Desanke Maksimović. Organizovana je u saradnji biblioteke ,,LJubiša R. Đenić" iz Čajetine, biblioteke ,,Čigote" sa Zlatibora i Biblioteke grada Beograda.

Publici su se obratile zamenica direktora biblioteke ,,LJubiša R. Đenić" LJiljana Rakić, autorka izložbe Olga Krasić Marjanović i kustos Galerije Andrijana Andrijašević u ime Kulturnog centra Zlatibor.

Olga je srdačno pozdravila publiku uz isticanje najznačajnijih perioda Desankinog života. U publici su pretrežno bili đaci tako da je govor prilagodila njihovom uzrastu i sa njima prošla kroz izložbu jer su bili zainteresovani da opširnije porazgovaraju i saslušaju ljubaznu gošću.

Učenice OŠ ,,Dimitrije Tucović" izrecitovale su Krvavu bajku, a otvaranje je obeleženo slušanjem i podsećanjem na Desankine stihove i životne pouke.

Desanka Maksimović (1898 - 1993)

Rođena je 16. maja 1898. godine u selu Rabrovici kao najstarije od osmoro dece Draginje, poreklom iz poznate svešteničke porodice Petrović i Mihaila Maksimovića, učitelja. Ali Desankine uspomene na detinjstvo, toliko prisutne u njenoj poeziji, odnose se upravo na Brankovinu u koju je otac premešten nakon njenog rođenja, i gde je završila prva tri razreda osnovne škole.

Prve stihove objavila je u časopisu Misao 1920. godine, a najbolje je primljena pesma Strepnja da bi kasnije postala saradnik i drugih književnih časopisa. Pri kraju studija radila je u obrenovačkoj privatnoj gimnaziji, a nakon diplomiranja 1923. godine bila postavljena za suplenta Treće ženske beogradske gimnazije. Sledeće godine publikovanja je njena prva zbirka jednostavnog naziva Pesme. 

Za stvaralački rad dobijala je najviša državna priznanja i nagrade i bila je redovni član SANU.

Desanka Maksimović je preminula 11. februara 1993. godine u Beogradu. U zavičajnoj Brankovini, gde je, po sopstvenoj želji, sahranjena, stvoreno je malo pesničko svetilište. NJena humka, podignuta po uzoru na skromna i prosta seoska grobišta, postala je mesto hodočašća mnogih pesnika, umetnika, kulturnih radnika i poklonika njenog pesništva.

Svi zainteresovani izložbu će moći da pogledaju svakim radnim danom od 10 do 17 časova. Izložba će biti postavljena do kraja novembra.Reservation
U Kulturnom centru Zlatibor otvorena izložba pod nazivom "Pamtiću sve" X