• Novosti >
  • Vesti >
  • Turistička organizacija Zlatibor učestvovala u akciji “Gold gondole” povodom “Dana čistih planina”

Turistička organizacija Zlatibor učestvovala u akciji “Gold gondole” povodom “Dana čistih planina”

Svetski dan čistih planina, 26. septembar, JP „Gold gondola Zlatibor” obeležilo je organizovanom akcijom čišćenja i prikupljanja otpada na delu trase gondole.
Akcija je počela okupljanjem u 10 časova na početnoj stanice Gold gondole, nakon čega su učesnici organizovani u tri grupe. Prva grupa učesnika sakupljala je otpad na Torniku, dok su druga i treća grupa na međustanici rasklanjali granje i sadili tuje, lukovice i ukrasno bilje.
Ovu akciju podržala je Turistička organizacija Zlatibor a učestvovali su i saradnici Gold gondole među kojima su : TRK „Zlatibor”, KC „Čajetina”, EKO Agrar, KJP „Zlatibor”, JKP „Vodovod Zlatibor”, Biblioteka „LJubiša R. Đenić”, Opština Čajetina, ekološka sekcija OŠ „Dimitrije Tucović“ i deca iz KK „Rujno“, koji su dali svoj doprinos i pokazali odgovoran odnos prema planini i životnoj sredini.
Cilj ove inicijative je da se turistima koji borave na planinama skrene pažnja da u toku svog boravka ne bacaju smeće i da ostave prirodu onako plemenitu i čistu kako su je zatekli.
Ovaj dan obeležava se sa ciljem jačanja svesti o značaju planina kao i isticanja mogućnosti i ograničenja ka njihovom očuvanju. U skladu sa tim, širom sveta se održavaju razne ekološke akcije čišćenja, poseta prirodi, planinarenja, istraživanja, šetnje i slično. Svetski dan čistih planina nas podseća koliko je važno da brinemo o prirodi i njenim raznolikostima.

Reservation
Turistička organizacija Zlatibor učestvovala u akciji “Gold gondole” povodom “Dana čistih planina” X