• Novosti >
  • Vesti >
  • Otvorena izložba “Svetorodna loza Nemanjića” u galeriji Kulturnog centra Zlatibor

Otvorena izložba “Svetorodna loza Nemanjića” u galeriji Kulturnog centra Zlatibor

U četvrtak 10. novembra u galeriji Kulturnog centra Zlatibor održano je svečano otvaranje izložbe “Svetorodna loza Nemanjića” autorke Milice Ajduković.

Dobrodošlicu prisutnima ispred domaćina poželela je akademska slikarka Andrijana Andrijašević: “Vrlo je interesantan pristup autorke, zastupljeno je klasično slikarstvo sa umetnutim ikonopisanjem slobodnog stila, koje zajedno sa puno simbolike čini nekovencijalnu i vrlo interesantnu celinu.”, rekla je i pozvala autorku da kaže nešto više o samoj izložbi.

“Pred nama su portreti svih vladara dinastije Nemanjića, počev od Stefana Nemanje, pa do poslednjeg Nemanjića Jovana Uroša Paleologa, sa svojim zadužbinama i sa vladarskim insignijama, kao i portreti znamenitih žena ovog perioda, koji obuhvata razdoblje od oko 450 godina. Nemanjići nisu mogli biti savremenici,  oni su ovde po prvi put zajedno, nakon 650 godina od odlaska poslednjeg Nemanjića 1371. Značaj ove dinastije je u tome što je srpsku državu uzdigla do kraljevstva i carstva, a srpskom narodu u nasledje ostavila manastire i crkve kao svoje zadužbine i srpsku srednjovekovnu istoriju i kulturu velike vrednosti.”, rekla je slikarka Milica Ajduković.

Ištvan Fusko, član asocijacije “Art Centar” iz Beograda o izložbi je rekao: “U eri najbržeg tehnološkog razvoja u istoriji čovečanstva retko ko ima vremena, a i htenja, da se bavi prošlošću, naročito istorijom. Milica Ajduković je mukotrpnim istraživanjem i raspolaganjem sa ono malo podataka  što postoji kao fakt o lozi Nemanjića, uspela je u svom naumu da sve pretvori u vizuelni svet. Autentična je i prepoznatljiva.”

Milica Ajduković bavi se slikarstvom od 1992. godine. Član je umetničkih udruženja “Art centar” i “Asa”. Do sada je imala deset samostalnih i izlagala je na preko pedeset kolektivnih izložbi. Za svoj rad dobila je dve nagrade u organizaciji “Art centra” Beograd. Pored slikarstva Milica se bavi istraživanjem srpske istorije srednjeg veka, ikonopisanjem, pisanjem proze i poezijom. NJena prva knjiga “Svetorodna loza Nemanjića” štampana 2016. godine, ilustrovana je njenim slikama istoimenog ciklusa.

Izložba će biti otvorena za posetioce galerije Kulturnog centra Zlatibor tokom novembra 2022. godine, svakog radnog dana od 10:00 do 17:00 časova.


Reservation
Otvorena izložba “Svetorodna loza Nemanjića” u galeriji Kulturnog centra Zlatibor X