• Novosti >
  • Vesti >
  • Otvorena izložba "Divanhana" u Kulturnom centru Zlatibor

Otvorena izložba "Divanhana" u Kulturnom centru Zlatibor

U petak, 12. maja, u galeriji Kulturnog centra Zlatibor, sa početkom u 19 časova otvorena je izložba pod nazivom „Divanhana“, radova nastalih u okviru likovne manifestacije na Sopotnici 2022. godine.

Radovi su nastali tokom boravka na Sopotnici u okviru osmog saziva manifestacije „Divanhana“. Izložba je putujuća, premešta se iz grada u grad, prema mestu prebivališta učesnika kolonije.  Krenula je od Prijepolja i Priboja gde su matična uprava i organizacija. U maju će biti prikazana javnosti na Zlatiboru a zatim se nastavlja tura po Srbiji i inostranstvu...  

Izložba će biti svečano otvorena u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“ u petak , 12.5.2023. godine, i biće otvorena za posete tokom maja, svakog radnog dana od 10 do 17 časova.

Organizatori ove likovne manifestacije su članovi UNKUB DIVANHANA, pod upravom umetničkog saveta koji  čine: prof. dr Fehim Husković, akademski slikar;  Muharem Raf Radetinac, akademski slikar; prof. Dragan Nešić , slikar i dipl. fizičar; dr. Zenaida Nena Koca, doktor medicine;prof. Elirija Hadžiahmetović, dipl. sociolog; prof. Sara Obradović, master primenjeni umetnik; Meša Brničanin, akademski slikar i Iso Porović, dipl. dramski umetnik.


Umetnički osvrt učesnika kolonije:

Andrijana Andrijašević:

„ Učestvovala sam na različitim umetničkim simpozijumima, od kojih mi je Divanhanino okupljanje jedno od najdražih. Dobro je organizovano, orijentisano na spoj različitih kultura i inspirativno za rad. Čast je biti deo likovnog tima u kojem nema sujete i gde su umetnici složni i uvezani sklonostima ka istoj vokaciji i ujedno usklađeni u životnim navikama i funkciji u prostoru. Vrlo lepo se radi na odabiru učesnika, pre svega  mislim na podsticaj mlađih generacija i to što je Divanhana postala stecište vrednih i vedrih žena. Ovaj naziv u punom sjaju opisuje karakteristike same kolonije- rad i druženje, odmor i melem za dušu. Ono što se prođe i doživi za 7 dana u Divanhani ostaje trajno i nezaboravno. Sve pohvale organizatorima, uz iskrene želje da što duže traje ovakav rad.“ 


Izložba će biti otvorena tokom celog meseca maja u terminu od 10 do 17 časova svakog radnog dana.


Reservation
Otvorena izložba "Divanhana" u Kulturnom centru Zlatibor X