• Novosti >
  • Vesti >
  • Na Zlatiboru otvoren trodnevni Eko forum

Na Zlatiboru otvoren trodnevni Eko forum

Potpredsednik Narodne skupštine Srbije Edin Đerlek otvorio je na Zlatiboru Eko forum koji, kako je rekao, „ima za cilj podizanje ekološke svesti na temu reciklaže i upravljanja otpadom, cirkularne ekonomije, e-mobilnosti, obnovljivih izvora energije. Sve one teme koje su u vezi sa ciljevima „Zelene agende".

Đerlek je tom prilikom  naglasio da „Srbija puno ulaže u projekte smanjivanja zagađenja vazduha, vode i zemljišta" i da se „pre svega mora podizati svest građana o ekologiji. „Svesni smo problema koje imamo u Srbiji i ona nije jedina zemlja koja se suočila sa problemima ekološke prirode, ali Srbija ulaže značajna sredstva u njihovo rešavanje" zaključio je Đerlek.

O značaju podizanja ekološke svesti, ali i o aktuelnom problemu sa regionalnom deponijom otpada „Duboko" govorio je Miloljub Albijanić, narodni poslanik Zdrave Srbije u Skupštini Srbije, koji je rekao da su u Narodnoj skupštini održani sastanci na tu temu. I predsednica Grada Užica i ostali predstavnici lokalnih samouprava osnivača deponije su pomogli sa mehanizacijom, a i država sa svoje strane čini sve da problem bude rešen. Kao jedan odgovoran čovek, apelujem da problem bude trajno rešen i da se na jedan dobar način odlaže otpad kako bi ljudi u svim opštinama koje gravitiraju ka deponiji „Duboko" kvalitetno živeli. Srednju školu sam učio u Užicu, volim taj grad i boriću se da njegovi građani žive normalnim životom" istakao je Albijanić.

Ispred organizatora zlatiborskog Eko foruma utiske o početku rada je iznela Zorana Đorić, predstavnik kompanije „Vozim na struju", koja je navela da „u odnosu na zemlje okruženja, u ovoj oblasti smo, možda, i napredniji. U odnosu na Evropu jesmo u zaostatku, ali ako se pogleda problem infrastrukture, tu se svi susrećemo sa sličnim ili čak istim „problemima".

Elektro mobilnost je sadašnjost, nije budućnost, i ono što je sjajno kod uvođenja električnih vozila jesu kvote tako da možemo pratiti podatke o uvođenju električnih vozila u kompanijama. U Srbiji imamo kompaniju sa 300 elektro vozila u svom voznom parku, tako da ne zaostajemo za drugim zemljama, podvukla je Đorić

Organizator Eko foruma na Zlatiboru je srpska kompanija „Vozim na struju", dok su partneri i prijatelji foruma Privredna komora Srbije, Centar za menadžment iz Beograda, Nemačka organizacija za saradnju GIZ, Hrvatski poslovni klub, Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i preduzeće Gold gondola.

Na Zlatiboru otvoren trodnevni Eko forum X