• Novosti >
  • Vesti >
  • Letenbihler odbranio titulu na Zlatiboru

Letenbihler odbranio titulu na Zlatiboru

Na prvoj trci ovosezonskog šampionata sveta u hard enduro motociklizmu, srpskom Xross reliju trijumfovao je Nemac Manuel Letenbihler, koji je na najbolji način započeo odbranu titule prvaka sveta. Učesnici su naglasili da je ovogodišnja trka na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori bila još i bolja u odnosu na pre godinu dana.

Sjajnom vožnjom po vrletima Zlatibora trećeg i poslednjeg takmičarskog dana, Manuel Letenbihler je drugu godinu uzastopno osvojio Xross hard enduro reli kao aktuelni svetski prvak. U konkurenciji najboljih vozača sveta, 25-godišnji Nemac je na svom KTM motociklu stazu na Zlatiboru savladao za 3sata, 18minuta i 33sekunde. Letenbihler je pobedio i u prvoj etapi na Tari, pa je u generalnom plasmanu prvi sa 20 bodova. 

Na drugom mestu završio je Španac Mario Roman, koji je bio drugoplasirani i u minulom šampionatu sveta. Do trećeg mesta i rezultatskog iskoraka stigao je Bugarin Teodor Kabačkijev koji je naglasio da mu mnogo znači što ima vrhunsku trku u susjednoj državi i da je srećan što je dostojno predstavio Balkan.

Osim Letenbihlera u Pro klasi, pobede na Zlatiboru slavili su i Florian Pere iz Francuske u Ekspert klasi, Valentin Rerl iz Nemačke u Hobi, Mark Luis u Amater klasi, dok je prvi u juniorskoj konkurenciji trenutno Metju Grin iz Južnoafričke republike. Najbolji među srpskim motociklistima bio je Vladimir Minutinović ispred Nikolaja Molčanova i Uroša Živkovića. 

Da podsetimo, prvog dana Xross relija održan je prolog sa napravljenim preprekama u centru Zlatibora na kom je pobedio Englez Bili Bolt, prvog terenskog dana trke voženo je oko 100km na Tari po veoma kišnom danu i klizavom terenu, potom na Mokroj Gori sa startom na Mećavniku, a završnica je održana na Zlatiboru sa startom iza spomanika na Šumatnom brdu, staza je vodila ispod Čigote i dalje kroz sela LJubiš i Dobroselica gde su bile i posebne stanice za dopunu goriva i servis, a potom se preko Vodica išlo ka centru i cilju na Kraljevom trgu. 

Posle Xross relija u Srbiji karavan svetskog šampionata u hard enduro motociklizmu se nastavlja u Austriji, a potom se ide u Italiju, Rumuniju, Kanadu, Španiju i Nemačku.

Izvor: Zlatibor press

Reservation
Letenbihler odbranio titulu na Zlatiboru X