Kompletno priznanje za komplet lepinju

Čuveni gastronomski sajt www.tasteatlas.com danas je proglasio pobednički svetski doručak i time je  komplet lepinja proglašena za najbolji doručak na svetu u 2023. godini.Konkurencija je prilikom izbora bila jaka, od čak 100 jela, a naš specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo je prvo mesto sa  ocenom od 4.8, od maksimalnih 5. Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i ceo zlatiborski kraj, a veruje se da je nastala u periodu izmedju dva svetska rata.

Ukoliko niste probali ovaj zlatiborski specijalitet sada je prilika za to, a možete je spremiti i kod kuće na sledeći način:

Recept za spremanje komplet lepinje

Za pravljenje 1 komplet lepinje potrebno je:

- 1 lepinja

- 1 jaje

- 1 supena kašika starog zlatiborskog kajmaka

-  pretop (saft, moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja - može se pronaći u pečenjarama ili pekarama)

Odsecite vrh lepinje, a donji deo (mora biti konkavan) premažite kajmakom i dodajte malo pretopa. Umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka i još jednom promešajte u lepinji. Vrh lepinje, ovde nazvan poklopac, utisnete  malo u lepinju da i on poprimi sastojke. Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 10 minuta. Kad izvadite lepinju, prelijte je sa zagrejanim pretopom po sopstvenoj želji. Možete kao prilog uz ovaj specijalitet servirati kiselo mleko, naravno domaće, zlatiborsko.

Reservation
Kompletno priznanje za komplet lepinju X