• Novosti >
  • Vesti >
  • Knjiga „Zlatibore pitaj Taru“ promovisana u Beogradu

Knjiga „Zlatibore pitaj Taru“ promovisana u Beogradu

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom u sredu su u Turističkoj organizaciji Srbije organizovali promociju knjige „Zlatibore pitaj Taru“ autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirović i Biljane Mihajlović.

„Zlatibore pitaj Taru“ je publikacija koja je tek izašla iz štampe, a čiji izdavači su JP „Nacionalni park Tara“, TO „Tara-Drina“ Bajina Bašta i TO „Zlatibor“. Knjiga je dvojezična, na srpskom i engleskom jeziku i nastala je sa osnovim ciljem promocije turističkih vrednosti zlatiborsko – tarskog kraja kroz prizmu tradicije i kulturnih posebnosti ovog područja.

Promocija u Beogradu je počela izvođenjem poznate pesme „Zlatibore pitaj Taru“ ali u bluz aranžmanu pevača i gitariste Miloša Stanišića. Upravo priča o neostvarenoj ljubavi i nastanku ove pesme velikog Mihaila Ćupovića (1934–2004) je razlog zbog čega knjiga nosi ovaj naziv i ono što predstavlja uvod u čitanje publikacije.

Novinarima i brojnim gostima na promociji su se obratili predstavnici izdavača, direktor TO „Zlatibor“ Vladimir Živanović, izvršni direktor JP „Nacionalni park Tara“ Milica Tomić i zamenik direktora TO „Tara-Drina“ Siniša Spasojević koji je i jedan od autora ove knjige. Razgovarali su o uspešnoj saradnji ovih institucija koja je iznedrila ne samo knjigu već na neki način i jedan kvalitetan turistički proizvod koji na najlepši način predstavlja ovaj kraj ali i celu zapadnu Srbiju, a može biti i reprezentativan poklon koji predstavlja bogato kulturno istorijsko nasleđe,  prirodne lepote i turistički potencijal cele Srbije.

Pored toga što je lep primer zajedničke saradnje više institucija, ova knjiga na primamljiv način uvezuje priču o prošlosti i tradiciji sa promocijom kulturne baštine i turizma vodećih srpskih turističkih destinacija. Kao što i sami autori navode, knjiga je namenjena za sve od 7 do 107 godina. Najmlađi da se nauče i zabave, a stariji da dopune znanje, da se podsete, ali i podiče i ponose bogatim kulturno-istorijskim nasleđem koje su nam preci ostavili i atrakcijama koje nam je priroda darovala.

Autor Ranko Milanović je objasnio kako se došlo do ove knjige od početne ideje koja se više puta menjala i nadograđivala. Inicijalna ideja, bila  je da se napravi suvenir na temu ove pesme,  postepeno se ideja razvijala u smeru da se napravi slikovnica i na taj način predstavi tradicija i kultura ovog kraja. Od prvobitnih osam strana, koliko je planirano da publikacija sadrži,  krajnje publikovano izdanje ima preko 60 strana samo na srpskom jeziku i uz deo koji je na engleskom knjiga je dostigla preko 130 strana.

Više o knjizi i načinu kako se došlo do teksta kojim je predstavljen tarsko-zlatiborski kraj govorila je Danijela Ćirović koja se duži niz godina bavi predstavljanjem turističkih potencijala kako Srbije tako i svetskih destinacija, a saradnik je i brojnih lokalnih turističkih organizacija kao i Turističke organizacije Srbije.

Originalnom prikazu zlatiborsko-tarskog kraja sa osvrtom na tradiciju i kulturne posebnosti ovog područja posebnu čar daju izuzetne ilustracije Biljane Mihajlović što je sve rezultiralo jedinstvenom publikacijom, koja će, sudeći po reakcijama, biti zanimljiva čitalačkoj publici različitog uzrasta. Biljana Mihajlović je već imala saradnju sa Nacionalnim parkom Tara i TO „Tara-Drina“ pa je to uz veliku ljubav prema ovoj destinaciji doprinelo da se čarobnim ilustracijama da posebna nota celoj knjizi. Knjiga donosi brojne zapise ali i jedinstvene ilustracije o graditeljstvu i čuvenim brvnarama, zaboravljenim zanatima, narodnoj nošnji, legendama i autentičnoj hrani.

Iako posvećena, pre svega, bajinobaštanskom i čajetinskom kraju, ova knjiga je zasad jedinstven primer atraktivno predstavljene kulturne baštine, predanja i turizma i na neki način oslikava svu lepotu celokupne srpske tradicije, nasleđa i jedinstvene prirode. Sudeći po prvim reakcijama, sigurni smo da će ona biti rado čitana, ali i originalan poklon za sve ljubitelje prirode, tradicije i jednog lepog i malo romantičnog pogleda na našu prošlost i nasleđe od predaka.


Reservation
Knjiga „Zlatibore pitaj Taru“ promovisana u Beogradu X