• Novosti >
  • Vesti >
  • Iskorak opštine Čajetina u razdvajanju otpada projektom "O-DVA-JA-MO"

Iskorak opštine Čajetina u razdvajanju otpada projektom "O-DVA-JA-MO"

Opština Čajetina počinje sa implementacijom Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO”, koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske. Tim povodom, Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina organizovalo je svečani događaj 2. avgusta u Starom parku u Čajetini, kao uvod u predstojeće aktivnosti, koje će kao glavni nosilac projekta realizovati u narednom periodu.

Prisutne meštane Čajetine pozdravila je Dragana Rosić, saradnik za odnose sa javnošću KJP „Zlatibor“, a zatim rekla: ''Projekat se sprovodi u četiri regiona za upravljanje otpadom, koji obuhvataju ukupno 17 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i opština Čajetina kao deo regiona ''Duboko''. Kroz ovaj projekat našoj opštini donirana je komunalna oprema u vidu 5.936 plavih kanti zapremine 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontejnera zapremine 1,1 m3 za sakupljanje stakla, jedna autosmećara kapaciteta 16 m3, kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada. Implementacijom ovog projekta opština Čajetina, ali i ostale njime obuhvaćene lokalne samouprave, poboljšaće sistem upravljanja otpadom i unaprediti stanje životne sredine.“

Zatim se obratio Antoan Avinjon, programski menadžer za zaštitu životne sredine Evropske unije. Istakao je da je opština Čajetina bila jedan od pionira savremenog upravljanja otpadom kada se 2011. priključila osnivačima regionalne sanitarne deponije ''Duboko'', koja je u tom trenutku bila prva sanitarna deponija u Srbiji. ''Sada, 11 godina nakon toga, vi ste u prilici da budete pioniri razdvajanja otpada u Republici Srbiji tako što ćete reciklabilne komponente stavljati u plavu kantu, staklo u žutu, a biorazgradivi otpad u zelenu kantu“, rekao je Avinjon i izrazio zadovoljstvo što je među prisutnima veliki broj dece, jer je bitno da edukacija o adekvatnom načinu upravljanja otpadom krene od najranijih uzrasta.

Ivana Hadži Stošić, državna sekretarka za zaštitu životne sredine, rekla je da je ovo izuzetno važan projekat za ekologiju i da će ministarstvo i Vlada Srbije nastaviti da podržavaju opštinu Čajetina u zelenim projektima. Pozvala je sve meštane da se aktivno uključe u projekat i da separacijom otpada u svojim domaćinstvima doprinesu unapređenju životne sredine.

Prepoznajući značaj i važnost očuvanja ekologije, nemerljivu podršku u realizaciji ovog projekta pruža lokalna samouprava. Marija Jeremić, pomoćnica predsednika opštine Čajetina za odnose sa javnošću, pozdravila je prisutne i gostima poželela dobrodošlicu. Istakla je da ovo nije jedina aktivnost lokalne samouprave iz oblasti zaštite životne sredine, ali da je svakako ključna. Iskoristila je priliku da pozove sugrađane da daju svoj doprinos, jer samo zajedničkim delovanjem može se doći do velikog cilja – da opština Čajetina postane jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji.

Glavni nosilac projekta je KJP „Zlatibor“ Čajetina. Aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu predstavila je Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe. „Ovo možemo nazvati finalnim sastankom u vezi svega što smo do sada radili, a ujedno je i novi početak za projekat „O-DVA-JA-MO”. Na mapi koja je izložena možete videti prvih 107 domaćinstava koja već od 15. avgusta mogu očekivati radnike KJP, oni će im isporučiti kante u dovoljnom broju. Paralelno se priprema pravna regulativa kao i novi tarifni sistem. Najveća novina je da se napušta koncept kontejnera na javnim površinama, već će svako domćinstvo zadužiti kante koje će istaknutim danima iznositi na saobraćajnicu kojom će prolaziti autosmećar“, rekla je Vera Blagojević i parolom „Brzo i lako sad odvaja svako!“ pozvala prisutne da se pridruže zajedničkim aktivnostima u primarnoj separaciji otpada.

Nakon obraćanja, ceremonijalnim ubacivanjem flaša i limenki u nove kante govornici su zvanično obeležili početak Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO'' na teritoriji opštine Čajetina.

U nastavku programa članice ekološke sekcije OŠ „Dimitrije Tucović“ Vanja, Jovana, Marija i Anđela pročitale su radove koji su nagrađeni tokom realizacije literarnih konkursa u okviru Međunarodnog programa „Eko škole“. Radovi su pisani na temu zaštite životne sredine, sa akcentom na klimatske promene, očuvanje vodnih resursa, otpad i reciklažu. Nakon toga  deca iz vrtića „Radost“ prošetala su noseći maske od materijala namenjenih reciklaži, zajedno sa maskotom primarne selekcije – Narcisom. Trud koji su meštani uložili za pripremu ovih maski, od najmlađih uzrasta pa do roditelja, baka i deka, svedoči o želji za učešćem cele zajednice u ovom projektu. Usledio je koktel uz neformalan razgovor o prednostima odvajanja otpada i reciklaže za životnu sredinu i lokalnu zajednicu.


Reservation
Iskorak opštine Čajetina u razdvajanju otpada projektom "O-DVA-JA-MO" X