• Novosti >
  • Vesti >
  • Crvena Zvezda 4. put pobednik Kupa prijateljstva

Crvena Zvezda 4. put pobednik Kupa prijateljstva

Crvena zvezda je osvojila rekordnu četvrtu titulu na Kupu prijateljstva pošto je u ovogodišnjem finalu, posle zanimljive penal serije, savladala Rijeku 8:7 (0:0 posle regularnog dela). Odlučujući trenutak finala dogodio se u devetoj penal seriji kada je igrač Rijeke Frank pogodio prečku, a zatim prvotimac Crvene zvezde Storebra postigao gol i doneo crveno-belima titulu.

Tokom regularnih 80 minuta nije bilo golova, mada su obe ekipe imale po jednu veliku šansu u drugom poluvremenu. Prvo je Momčilovski imao lepu priliku da u 62. minutu donese prednost Rijeci, ali je njegov udarac iz kaznenog prostora golman Crvene zvezde Dragović fantastično odbranio.

Zvezda je svoju najbolju priliku imala u poslednjim trenucima utakmice. Storebra je u 78. minutu dobio loptu u kaznenom prostoru, a zatim je iskosa sa leve strane šesnaesterca gađao dalji ugao gola Rijeke, međutim golman Vučetić je uspeo da zaustavi taj udarac i da odbije loptu u polje.

Penal serija finalne utakmice bila je jedna od najdužih u istoriji turnira. Prve dve serije igrači su sigurno realizovali, a onda su obe ekipe bile neprecizne u trećoj seriji. Rijeka je zatim uz ogromnu dozu sreće uspela da postigne gol u četvrtoj seriji i da tako povede, ali je Zvezda takođe bila precizna za novo izjednačenje. Oba tima su zatim prilično sigurno izvodili penale sve do ključne devete serije, kada je Frank pogodio prečku, a Storebra se iskupio za promašaj iz finiša utakmice i rutinski pogodio penal za pobedu i titulu.

Crvena zvezda je tako postala prvi tim u istoriji turnira koji je osvojio četiri titule. Podsetimo da su crveno-beli prethodno osvajali pehar 2015, 2017. i 2021. godine.

Jubilarni deseti Kup prijateljstva izazvao je i ove godine veliko interesovanje fudbalskih zaljubljenika na Zlatiboru kao i širom bivše Jugoslavije pošto su sve utakmice ovog turnira prenošene direktno na kanalima Sport kluba. Na finalnom susretu moglo se videti mnogo bivših asova u publici a medalje i pehare najboljima dodelili su Vladan Binić i Milovan Rajevac. Najbolji pojedinac turnira je Ognjen Teofilović koji je dobio dva priznanja: za najboljeg igrača i strelca, dok je najbolji golman čuvar mreže Rijeke Niko Vučetić.

Crvena Zvezda 4. put pobednik Kupa prijateljstva X