• Novosti >
  • Vesti >
  • Zlatibor izuzetno posećen i tokom prvomajskih praznika

Zlatibor izuzetno posećen i tokom prvomajskih praznika

“Zlatna planina” sa svim svojim turističkim atrakcijama, lokalitetima i nezaobilaznim ugostiteljima dočekala je tokom ovih prvomajskih praznika mnogobrojne turiste koji su svoj odmor odlučili da provedu ovde na čistom vazduhu, u prirodi i uz niz raznovrsnih sadržaja bogate ugostiteljske i hotelijerske ponude.

Svi lokaliteti i zabavno-tematski parkovi na Zlatiboru su spremno i odgovorno dočekali turiste koji su u kolonama pristizali iz zemlje i regiona. Stopića pećina, vodopad u Gostilju i Muzej „Staro selo“ u Sirogojnu su za prvomajski dan beležili dnevni promet sa 1.700 prodatih karata. Takođe, sličan broj posetilaca beleže i zabavni parkovi u samom centru Zlatibora: Avantura park, Dino park, Panoramski točak, kao i nedaleko od centra tematski park “El Paso City” na Vodicama.

Najpoznatija turistička atrakcija Zlatibora „Gold gondola“ je za uskršnje i prvomajske praznike prevezla 12.000 putnika, dok 1. maja usled pojačane grmljavine nije radila ceo dan, ali je za 2 sata  i 30 minuta prevezla 750 putnika. Na Kraljevom trgu održan je koncert folklornog ansambla „Studio Folklor“ iz Skoplja, dok je na sportskim terenima održan prvi međunarodni fudbalski turnir "Zlatibor kup" koji je okupio preko 1.600 učesnika 90 iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije i Bosne i Hercegovine. Hotelijeri su rasprodali svoje kapcitete za ovaj period. Veliki broj gostiju iskoristio je sajamske popuste. Veliki broj turista beleži i domaća radinost, a ugostitelji su takođe zadovoljni brojem turista i potrošnjom, budući da se samo u jednom kafiću dnevno konzumiralo preko 900 kafa. Na osnovu podataka ugostiteljskih poslanika, u toku prvomajskog praznika u  jednoj od posećnijih lokalnih roštiljnica prodato je oko 190 kg mlevenog mesa. Prema podacima Turističke organizacije Zlatibor, na dnevnom nivou našu destinaciju je posetilo oko 40.000 turista koji su tokom prvomajskih praznika imali na raspolaganju sve pogodnosti koje "zlatna planina" nudi.

Na parkinzima su konstantno radile dve smene, a preko 400 mesta u tri parking zone kao i dodatnih 200 parking mesta u privatnom vlasništvu bili su prebukirani. Odgovorna lica komunalne službe sa najmanje 40 radnika svaki dan su obilazili teren kako bi sve funkcionisalo bez greške. Usled velikog obima posla u lokalima u trznom centru, reciklažna dvorišta su u večernjim i noćnim časovima bila prebukirana komunalnim otpadom, ali sve ekipe počinjale su od 6 h da rade i samim tim nije bilo problema.

Nestabilno vreme tokom praznika nije omelo mnoge posetioce da uživaju i u aktivnom planinskom odmoru. Pešačke i biciklističke staze kao i vidikovci na okolnim vrhovima bili su uređeni i dostupni. Veliku pažnju privukla su odavno poznata izletišta Vodice, Tić polje, Oko, podnožje Čigote i Tornika, kao i Ribničko jezero. Dok je omiljena relacija za šetnju na Zlatiboru i ovog puta bila „staza zdravlja“, koja vodi od centra Zlatibora do poznatog spomenika na Šumatnom brdu.

Reservation
Zlatibor izuzetno posećen i tokom prvomajskih praznika X