Održan 16. Seoski višeboj u Jablanici

U nedelju 19. juna u selu Jablanica, najprostranijem srpskom selu, održan je 16. seoski višeboj, tradicionalna manifestacija koja predstavlja takmičenje u starim zanatima, veštinama i sportovima.    

Numerom “Zlatibore moj zeleni bore” u izvodjenju trubačkog orkestra Milovana Milaćevića započet je svečani program. Na početku se obratio Vukomir Božanić, u ime organizatora, Turističkog udruženja Jablanica. Prisutnima je poželeo dobrodošlicu, zahvalio se opštini Čajetina, koja iz godine u godinu daje podršku organizovanju manifestacije i pozdravio goste iz opštine Rudo i opštine Knić.  On je podsetio kako je prvi seoski višeboj u Jablanici održan 2006. godine i izrazio zadovoljstvo što je nakon 17 godina ova  manifestacija izrasla u jednu od najpoznatijih i najposećenijih manifestacija seoskog tipa u Srbiji.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, rečima: “Dobar dan čuvari srpskog sela i tradicije!”. Istakao je da je ovo najbolji način da se sačuva selo i tradicija, potom je i svečano otvorio program manifestacije.

Usledio je bogat kulturno - umetnički program.

U sportskom delu programa najuspešniji su bili: Uroš Milićević u disciplini skok u dalj, Marko Purić bacanje kamena s ramena, Miloš Đurđić u prevlačenju klička, Aleksandar Dragović u disciplini skok u vis iz mesta, dok je Marko Purić bio najbolji u prevlačenju ruku u sunožnom stavu. U trci konja najuspešnije je bilo grlo Lolan Vlasilija Planića, dok je ekipa “Zlatiborci” pobedila u prevlačenju konopca.  U ručnom struganju dubećom testerom prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Slavko i Mirko Vujović i Milosav Didanović, dok je u prestrugivanju testerom kladarom najbrža bila ekipa Ljuba i Radojice Bakića.

U vuči na vlaci konjskom zapregom u jednopregu najuspešnije je bilo grlo Putalj Ivana Zorića,  u dvopregu par Putalj-Vihor Ivana Zorića, dok su u vuči na vlaci volovskom zapregom pobedili volovi Ruško i Balja Ljubomira Andžića.

U okviru Seoskog višeboja održavaju se i "Katran dani". Ove godine katranica je potpaljena u subotu 18. juna, a dan kasnije svečano ju je otvorio zamenik predsednika opštine Čajetina, Miloje Rajović. Katran dani čuvaju tradiciju procesa pečenja katrana, koji se proizvodio u ovom kraju tri veka u nazad. 

Manifestaciji je prisustvovalo blizu 3000 posetilaca, meštana zlatiborskih sela, kao i sela iz okoline, ali i znatiželjnih turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja. Posebno raduje učešće mladih, kao takmičara i kao posmatrača, što  pokazuje da će se ova tradicija uspešno negovati i u budućnosti.

Organizator manifestacije je Turističko udruženje Jablanica, uz pomoć Mesne zajednice Jablanica, Turističke organizacije Zlatibor, Kulturnog centra Čajetina, Komunalnog javnog preduzeća "Zlatibor" Čajetina. Pokrovitelj je opština Čajetina.

Reservation
Održan 16. Seoski višeboj u Jablanici X